Průzkum SANEP: Lékaři ztrácejí podporu veřejnosti

05.01.2011 11:37

Lékaři, kteří podali výpověď v rámci kampaně lékařských odborů Děkujeme, odcházíme, ztrácejí podporu veřejnosti. Vyplývá to z internetového průzkumu agentury SANEP.

Průzkum SANEP:  Lékaři ztrácejí podporu veřejnosti

Ještě v březnu loňského roku měli mladí lékaři, kteří vyjádřili své nespokojení s platovými podmínkami, podporu téměř čtyř pětin domácí populace, aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP ale ukázal, že nespokojení lékaři, kteří podávají hromadné výpovědi, mají podporu již jen necelé třetiny veřejnosti.

„Aktuálně mají stávkující lékaři, kteří hromadnou výpovědí dávají najevo svoji nespokojenost s platovými podmínkami, podporu pouze u 32,4% veřejnosti," uvádí SANEP.

„Za tento pokles veřejné podpory může bezesporu skutečnost, že dle názoru více jak čtyř pětin domácí populace nespokojení lékaři zneužívají skutečnosti, že hromadným odchodem lékařů může dojít k naprostému kolapsu řady nemocničních zařízení," tvrdí dále agentura na své webové stránce.

Lékaři by měli zvolit jinou formu protestu 

Většinově jsou pak také sdíleny názory, že by vláda neměla vyhovět nespokojeným lékařům, kteří podali hromadnou výpověď, a že by měli nespokojení lékaři zvolit jinou formu protestu.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

„Podle většiny dotázaných situace lékařů není natolik špatná, aby museli formou svého protestu ohrozit provoz řady nemocničních zařízení," poznamenává SANEP.

Většina lidí si také myslí, že nespokojení lékaři zneužívají toho, že hromadným odchodem může dojít ke kolapsu péče v nemocnicích. Dvě pětiny dotázaných se kvůli tomu dokonce obávají ohrožení života. Hromadné výpovědi jsou navíc podle téměř dvou třetin Čechů v rozporu s lékařskou etikou.

Nejhůř jsou na tom sestry, myslí si lidé

„V rámci nemocničních zařízení pak považuje nejvíce dotázaných za nejhůře placené zdravotní sestry," sděluje na jiném místě průzkum. "Pomocný zdravotnický personál je na tom finančně nejhůře dle názoru 25,9 procent dotázaných a lékaře vnímá jako nejhůře placené pouze 2,8 procenta dotázaných."

Internetového průzkumu, který se uskutečnil od 29. prosince do 3. ledna, se zúčastnilo 10.208 lidí starších 18 let.

Co požadují zdravotníci v rámci kampaně lékařských odborů?  Především zvýšení platu a zlepšení pracovních podmínek. Výpověď se podle ministerstva zdravotnictví očekává od 3772 lékařů z celkového počtu 20 014. Nejhorší situace je zatím zřejmě na Vysočině, kde z krajských nemocnic odchází téměř 60 procent lékařů. Nemocnice se připravují na možné omezování zákroků a přesouvání péče.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Čtěte také:
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…