Heger představil reformu zdravotnictví: Chce ji ve čtyřech pilířích

06.01.2011 16:00

Reforma zdravotnictví by měla podle ministra Leoše Hegera probíhat ve čtyřech rovinách: definice nároku pacienta, kontrola vstupu nových technologií a regulace pojišťoven a úprava jejich pravomocí. Kvůli tomu připraví jeho tým hned několik zákonů.

Heger představil reformu zdravotnictví: Chce ji ve čtyřech pilířích

Heger by rád především po letech dosáhl, na co má pacient nárok na úhradu z veřejného pojištění, a co už si může hradit sám. „Zprvu by si mohl pacient připlatit například na dražší čočky, posléze se bude ten výčet rozšiřovat," uvedl Heger. Podle něj se vytvoří základní koš výkonů, které budou hrazené a které nikoliv.

„Začne se na tom, co je hrazeno dnes, jako jsou experimentální operace robotem," řekl Heger. Ty už nebudou v budoucnu propláceny pojišťovnami.

Heger také potvrdil, že resort zvýší poplatek za pobyt v nemocnici za den ze 60 na sto korun, což by se mělo uvést v platnost nejpozději 1. září. Platit by se nově mělo 30 korun za celý recept, nikoli za každou položku na receptu.

VZP by měla mít více peněz

Ještě během ledna by měla jít do vlády ke schválení novela zákona, která určí maximální ceny nebo stanoví úhradové mechanismy pro zdravotní pojišťovny. Heger chce také změnit systém přerozdělování peněz v pojišťovnách, na jejichž účtech leží až 14 miliard korun. Některé pojišťovny, které mají zdravější pacienty středního věku, jsou mnohem bohatší než jiné, které pojišťují například důchodce. Proto by v budoucnu mělo jít více peněz pro VZP, která se podle Hegera stará zejména o starší pojištěnce anebo hradí léčbu těžce nemocných či raněných.

Příslušný zákon by měl podle něj umožnit i fůzi zdravotních pojišťoven a to Ministerstva vnitra Vojenské zdravotní pojišťovny.  

Místo na přístroje peníze do platů

Ministr prý také vydal pokyn ředitelům nemocnic, aby veškeré uspořené prostředky v letošním roce - zvláště ty, které vydávají za drahé přístroje - investovali na platy lékařů a sester. "České zdravotnictví se v posledních letech vyvíjelo velmi rychle, peníze šly hlavně do nových technologií a na mzdy se poněkud zapomnělo. Teď je třeba myslet na platy," řekl Heger. Podle něj se kontrolou vstupu nových technologií dají ušetřit miliardy.

Resort by také chtěl stanovit referenční ceny, podle nichž se bude možné řídit. Vedle toho prý zvyšuje tlak na pojišťovny, aby síť poskytovatelů už nerozšiřovaly a zbylo tak více peněz na nemocnice. „Nemocnicím jsme dali možnost snížit péči o pět procent," podotkl k tomu Heger. Hídlá také docílit toho, aby byla zpřísněna výběrová řízení.

Chce připravit také nový zákon o zdravotních službách, kde by mělo být kromě jiného stanoveno, jak se má nakládat ze zdravotnickou dokumentací a jak má vypadat ohledání mrtvých těl, anebo zákon o zdravotní záchranné službě, kde by se měly sjednotit podmínky o poskytování záchrany. Aby byla jednotná a jasná pravidla financování a aby to hejtmané nemuseli specifikovat sami," dodal Heger.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…