Pacienti naříkají či nadávají. Reklama lékařů je vidět

27.12.2010 11:36

Blížící se konec roku bude rušný především v resortu zdravotnictví. Téměř čtvrtina nemocničních lékařů dá výpověď, což je výsledek odborářské akce Děkujeme, odcházíme. Její záběr je dán tím, že byla pojata profesionálně, myslí si mediální odborník Jiří Mikeš.

Pacienti naříkají či nadávají. Reklama lékařů je vidět

Akce Lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme nese z pohledu organizátorů své ovoce. Vždyť z celkového počtu 16 tisíc nemocničních lékařů jich už více než tři a půl tisíce podepsalo výpověď. Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel proto považuje akci za úspěšnou. Jako dobré rozhodnutí se ukázalo zvolit místo spontánního protestu PR agenturu, která marketingovou akcí lékařské odboráře zviditelnila.

K aktuální situaci ZDE

SLEDUJEME téma exodus lékařů

„Kampaň, co se týče publicity, je úspěšná. Bez využití PR agentury by se o akci určitě tolik nemluvilo a nepřinesla by výsledky jako nyní, kdy ministerstvo zdravotnictví hledá cesty, jak alespoň částečně vyjít lékařům vstříc," říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, lektor VŠE a bývalý ředitel Asociace reklamních agentur.

Když to jde z vlastních peněz, proč si PR agenturu nenajmout

Zapojit profesionální agenturu se lékaři rozhodli po zkušenosti s dřívější akcí - Unavený a přepracovaný lékař je riziko pro pacienta. Ta proběhla bez valného zájmu a téměř nikdo už si na ni nepamatuje. „Když si najmete profesionála, je to vždycky lepší," reaguje mediální odborník na dotaz, zda si podobně neměli počítat i šéfové odborů, když v rámci stávky 8. prosince svolali i shromáždění v 21 městech ovšem s mizivou účastí.

Úspěšnost profesionálně vedené kampaně, kterou pro Lékařský odborový klub zpracovala agentura Ewing PR, ocenil i ministr zdravotnictví Leoš Heger, který zmínil i stupňování psychologického nátlaku. Akci, která stála v řádech milionů, zaplatili odboráři ze svých členských příspěvků. Každý z nich odvádí půl procenta ze mzdy. „Tím, že to nejsou státní peníze, ale příspěvky těch doktorů, tak nikdo nemůže vnímat angažování PR agentury nějak negativně," poznamenává Mikeš.

Veřejnost je v průzkumech na straně lékařů a jejich požadavků

Lékaři mají podporu u většiny veřejnosti. Průzkum z poloviny prosince ukázal, že s navrhovaným navýšením platů spíše nebo zcela souhlasí 57 procent dotazovaných, formu protestu nemocničních lékařů pak považuje za spíše nebo zcela oprávněnou 58 procent respondentů. Poměrně pestře to vypadá na internetových diskusích.

„Budou nás léčit Mongolové, Ukrajinci, Poláci a co nezvládnou, vyřeší lékarníci," konstatuje jeden z diskutujících na Facebooku ČT24. „Prosim, je opravdu nutné dva měsíce číst pořád to samé? Nemít v médiích tolik prostoru, tak už je po rebelii. Buď by táhli, nebo zůstali. Každopádně by bylo vyřešeno a tyhle vyděračské šachy by byly dávno za námi," potvrzuje další z příspěvků, že lékařům se opravdu podařilo dostat svůj protest do médií jako jeden z hlavních problémů.

K věci:

Pokud lékaři jen hrozí a neodejdou, budou k smíchu, varuje odborník 

Odejdou ti, bez nichž se nemocnice neobejdou, hrozí lékaři 

Nemocnice budou po exodu lékařů poskytovat jen první pomoc 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…