Heger udělal chybu. Reformu neukázal ODS a ta se zlobí

06.01.2011 17:17

Ministr zdravotnictví Leoš Heger představil reformu resortu a hned vzápětí si vysloužil kritiku. Stranický expert ODS na zdravotnictví Boris Šťastný mu vzkázal, že by bylo vhodné dříve informovat koaliční partnery než média.

Heger udělal chybu. Reformu neukázal ODS a ta se zlobí

Ani v době, kdy je resort konfrontován s masívními výpověďmi lékařů z nemocnic, nepouští ministr zdravotnictví Leoš Heger ze zřetele svůj hlavní úkol, tedy provést reformu. Dnes zveřejnil, že by si představoval, aby probíhala ve čtyřech rovinách: definice nároku pacienta, kontrola vstupu nových technologií a regulace pojišťoven a úprava jejich pravomocí. Kvůli tomu připraví jeho tým hned několik zákonů.

Hegerův postup ale vyvolal rozhořčení u kolegy lékaře Borise Šťastného, jinak také stranického experta ODS na problematiku zdravotnictví. „Pan ministr mně osobně návrh jakékoli reformy nepředstavil, ani ji se mnou žádným způsobem netvořil, ani jakýmkoli způsobem nekonzultoval, a to platí i ve vztahu k mým kolegům z ODS. Jen jsem bez bližšího komentáře obdržel návrh novely zákona o zdravotním pojištění," postěžoval si Šťastný pro ParlamentníListy.cz.

Pro reformy budou muset hlasovat i poslanci ODS, zaznělo varování

Šťastný by proto považoval pro příště za vhodné, aby se informace o tak závažné záležitosti, jakou reforma je, nedozvídal on a jeho spolustraníci z médií. „Byl bych rád, aby pan ministr z TOP 09 o této věci informoval své koaliční partnery v předstihu před novináři, protože pro případné reformy zdravotnictví budou muset hlasovat i poslanci ODS," upozornil Šťastný.

Heger, který se ke stížnosti Šťastného zatím nevyjádřil, potvrdil, že resort zvýší poplatek za pobyt v nemocnici za den ze 60 na sto korun, což by se mělo uvést v platnost nejpozději 1. září. Platit by se nově mělo 30 korun za celý recept, nikoli za každou položku na receptu. Ministr by rád dosáhl kodifikace toho, na co má pacient nárok jako úhradu z veřejného pojištění, a co už si může hradit sám.

K věci:

Heger představil reformu zdravotnictví: Chce ji ve čtyřech pilířích 

Akce Děkujeme, odcházíme bude úspěšná. Pro stát, ne lékaře 

Ministr Heger: Příprava a realizace reformy zdravotnictví je v plném proudu 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Jiří Hroník

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …