Janota hodnotil: Sobotka preferoval partaj a Tlustý jen žvanil

10.01.2011 11:09

Tlustý je sice mediálně velmi schopný, ale méně počítal a více mluvil. A Sobotka? Tak ten pracoval spíše pro stranu, a proto zapomínal na některé ekonomické kroky. Tak takto smýšlí o svých bývalých nadřízených dlouholetý náměstek ministerstva financí a později ve vládě Jana Fischera i ministr financí Eduard Janota. Rozpovídal se pro časopis Týden.

Janota hodnotil: Sobotka preferoval partaj a Tlustý jen žvanil

Sociálně demokratického ministra financí Bohuslava Sobotku nijak Janota zpětně nekritizuje, ale ani nechválí. Podle něj ale Sobotka preferoval v řízení resortu politickou stránku, i když po odborné stránce mu ty věci byly jasné. „Byl ale ochoten kvůli svému sbírání bodů pro ČSSD zapomenout na některé ekonomické kroky, na kterých jsme se dohadovali v rámci ministerstva. Stručně řečeno před ministerstvem preferoval partaj," prozradil Janota na Sobotku.  

Největší šance na zlepšení situace ve veřejných financích byla ale skutečně za Sobotkovy éry, protože tehdy byly nejvyšší ekonomické růsty. „Tehdy se ale situace neužilo k radikální změně rozpočtové filozofie a k tlaku na úspory, řekl dále s tím, že ale Sobotka jeho rozhodnutí - i když byla někdy negativní - ctil a nikdy jej nevyhodil.

Tlustý méně počítal a více mluvil

Za koho však Janota skončil, tak to byl ministr za ODS Vlastimil Tlustý. „Tlustý je mediálně velmi schopný, ale byl to střelec. Méně počítal a více mluvil," uvedl k Tlustému.

Jinak Tlustého „ministrování" prý byla tragédie, neboť u něj nešlo o odbornost, ale o jeho chování. „A o to, s kým se obklopoval a kdo mi přikazoval, že to mám dělat tak nebo onak. Třeba pan Petr Cibulka. Ten zinscenoval ty inzeráty v novinách, ve kterých byly hrubé nepravdy a nesmysly a podepsali pod to mě. Měl jsem o tom rozhovor s Tlustým a ten předstíral, že o tom nevěděl. A za čtrnáct dní byl další takový nesmyslný inzerát, ve kterém byla chyba v řádu čtyřiceti miliard. A když jsem se proti tomu ohradil v médiích, druhý den mne vyhodil," zmínil Janota k chování Tlustého.

Škrty musí skončit. Teď je na řadě reforma

A s kým se mu pracovalo nejlépe? Například s Miroslavem Kalouskem, či s Ivanem Kočárníkem. „Byli jsme odborně na stejné vlně a navíc jsme kamarádi," řekl k nynějšímu šéfovi resortu financí Kalouskovi. S Kočárníkem pak „dělil" majetek federace.

K dnešní vládě pak zmínil: „Škrty jako takové musí končit." Byl to kdysi právě dnešní premiér Petr Nečas, který kritizoval právě jeho balíček škrtů, ale Nečasova vláda nyní dělá to samé.

Rumunsko v důchodech škrtalo a my jsme valorizovali

„Nelze donekonečna jenom škrtat. Teď už jsou skutečně zapotřebí důchodová reforma, zdravotnická reforma...," dodal Janota s tím, že někdejší škrty měly být větší. „Když to srovnávám s tím, jak dnes musí škrtat země, které jsou v problémech, tak u nás se vlastně nic neděje. Rumuni škrtly prý až 15 procent z důchodů a my jsme neškrtli ani korunu a v dané chvíli je na stole otázka, jestli se museli důchody valorizovat.

Členové NERVu nestojí nohama na zemi

Janota si taky trochu rýpnul do práce Národní ekonomické rady vlády, tedy NERVu. Členové tohoto uskupení prý mají leckdy dobré nápady, ale nejsou nohama na zemi. „Jako ministr financí jsem z nápadů NERVu nic nemohl využít. Nic z toho se ani neprojednalo na vládě," dodal.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…