Liška hodnotí výběr Chalupy: Další hřebíček do rakve

10.01.2011 14:00

Předseda Strany zelených a někdejší ministr školství Ondřej Liška si nebere servítky a poměrně ostře kritizuje to, že premiér Petr Nečas si vybral jako nástupce pro Pavlu Drobilovi do postu ministra životního prostředí starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu. Jde o mocenskou lobby Klause, dokonce zmínil Liška.

Liška hodnotí výběr Chalupy: Další hřebíček do rakve

„Já si myslím, že to je další hřebíček to rakve ministerstva," běduje Liška na výběrem ODS, který podle něj spíše svědčí o tom, že strana je zcela bezradná v otázce životního prostředí.

"ODS ostatně nikdy nebyla schopná formulovat program ochrany prostředí a vždy se vymezovala proti němu, a to dokonce i na své programové konferenci. Pokud mám vzít v potaz slova Chalupy o tom, aby se bojovalo s ekoteroristy, tak je to smutné, " řekl Liška v rozhovoru pro Českou televizi.

Podle něj občanští demokraté dokazují, že ve výběru ministra životního prostředí spíše poslouchají prezidenta Václava Klause. „Nejde vůbec o kvalifikaci. Jde o mocenskou lobby Klause, vůči níž ustupuje Nečas," zmínil Liška.

Prohlédněte si FOTOGALERII
SLEDOVALI jsme kauzu Drobil

Od Nečase to je klišé, nemyslí to vážně

Premiér Nečas při představování Chalupy uvedl, že resort se nyní soustředí na ochranu ovzduší v smogem postižených regionech a s velkými znečišťovateli chystá sérii dobrovolných dohod. Zmínil také, že nedogmaticky bude vláda přistupovat k dlouholetému sporu o hospodaření v Národním parku Šumava, nyní podle něj vede trpělivý dialog se všemi zájmovými stranami, který by měl vyústit ve vytvoření nového zákona o parku.

Související:

Podle Lišky jsou to ale klišé, které používá neoliberální skupina v České republice. Podle něj totiž ani minulý ministr Pavel Drobil nebyl „schopen vytáhnout ze šuplíku" nový zákon o ochraně ovzduší a zavést o něm debatu. Podobné to bylo i v postupu kolem Národního parku Šumava, kdy ODS problém hodnotí jako spor dvou zemí, ale podle Lišky tomu tak není, což ostatně dokazují zkušenosti z bavorské strany. "My jsme tam totiž dokázali vést konstruktivní rozhovory s místními lidmi," upřesnil k tomu předseda zelených.  

Ke slovu se dostávají těžařské lobby

„Tady není spor o kůrovce, ale o to, že se ke slovu dostávají těžařské lobby a jiné park poškozující zájmy. To ostatně dokládá i takzvaná dřevěná kniha ministerstva zemědělství, kde jsou podle mně kontroverzní návrhy, jak by Lesy ČR měly postupovat v těžbě dřeva. Jde tady ale o propojení resortu s kartelem byznysu," varoval Liška.

Nakonec kritizoval i vzdělání Chalupy, jenž stejně jako Drobil se v minulosti nezabýval ničím, co by se vztahovalo k ochraně životního prostředí. Studoval totiž žurnalistiku, politologii a historii, později práva. S ochranou životního prostředí se setkal pouze na úrovni komunální politiky, podobně jako Drobil. Právě Drobilovu neodbornost kritizovaly od začátku jeho působení na ministerstvu nevládní organizace. Ze stejného důvodu kritizují ale výběr Chalupy kromě Lišky i sociální demokraté.

Čtěte také:

  • Potvrzeno. Tomáš Chalupa bude ministrem
  • Chalupa by jako ministr ódésákům vyhovoval. Není zelený blázen
  • Pražská ODS i prezident podporují Chalupu na "zeleného" ministra
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

    návrat Ukrajinců

    Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…