Besser rozhoduje co s operou: Možná ji zavřu, říká

13.01.2011 11:01

Pokud se více než osmnáctimilionový dluh nepodaří Státní opeře Praha letos vyrovnat, ministr kultury Jiří Besser je podle Českého rozhlasu rozhodnut scénu uzavřít.

Besser rozhoduje co s operou: Možná ji zavřu, říká

Státní opera Praha je zadlužená, navíc nutně bude potřebovat opravdu střechy a některých vnitřních prostor.  Předešlý ředitel operního domu Oliver Dohnanyi na svůj post kvůli dluhům divadla rezignoval a Radim Dolanský, který je od konce roku pověřený vedením Státní opery, má za úkol dluh vyrovnat.

„Jedna z pracovních verzí ministerstva kultury zní, že budovu, ve které se více než 120 let hraje divadlo, zavře. To si ale nikdo ze členů Státní opery nechce připustit a pracuje naplno," uvádí k tomu rozhlas, který se byl podívat přímo na místě.

„Podle svědectví návštěvníků divadla tam zatéká nejméně od podzimu. Ze stropu u šaten odpadávají kusy omítky, a když není právě představení, šatnářky tam v době dešťů musejí dát kbelíky, aby podlaha z leštěného mramoru zůstala suchá," zmiňuje rozhlas dál ve své reportáži.

Kvůli dluhu již Dolanský odvolal zahraniční premiéry

Smutný pohled je podle rádia i na zeď v divadelním sále, kde omítka padá i na zdobené lampy u sedadel pro diváky. "Nebylo by tak lepší operní dům zavřít a opravit?," táže se rozhlas. Podle něj  ale na to nemá dosud pověřený ředitel Dolanský odpověď. Jako krizový manažer musí totiž napřed zatočit s dluhem. Kvůli němu už zrušil ohlášené premiéry zahraničních dramaturgů a do konce této sezony naplánoval obnovenou premiéru Lucii z Lammermooru a další osvědčenou premiéru Verdiho Trubadůra.

„Pravda je ta, že během loňského roku se Státní opera dostala do schodku, který nebyl úplně malý. Na konci roku to bylo už 18 milionů a našim úkolem teď je nějakým způsobem se z toho dostat," přiznal Dolanský.

Odborníci předají Besserovi zprávu. Ten rozhodne, co dál

Podle něj již ministerstvo kultury do divadla vyslalo skupinu odborníků, kteří stav budovy budou posuzovat a podají pak ministrovi Besserovi konkrétní návrhy. Ministr na základě nich na jaře předloží veřejnosti plán, co bude s touto scénou dál.

„Jedná se tam o investice, o rekonstrukci jeviště, o rekonstrukci orchestřiště. Není možné to dělat souběžně s transformací toho, co bude Státní opera na jevišti předvádět," vysvětlil Besser.

Pro narovnání rozpočtu divadlo od něj údajně „dostalo" termín pro tuto a další sezonu.

Foto: portalpraha.cz

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …