Besser rozhoduje co s operou: Možná ji zavřu, říká

13.01.2011 11:01

Pokud se více než osmnáctimilionový dluh nepodaří Státní opeře Praha letos vyrovnat, ministr kultury Jiří Besser je podle Českého rozhlasu rozhodnut scénu uzavřít.

Besser rozhoduje co s operou: Možná ji zavřu, říká

Státní opera Praha je zadlužená, navíc nutně bude potřebovat opravdu střechy a některých vnitřních prostor.  Předešlý ředitel operního domu Oliver Dohnanyi na svůj post kvůli dluhům divadla rezignoval a Radim Dolanský, který je od konce roku pověřený vedením Státní opery, má za úkol dluh vyrovnat.

„Jedna z pracovních verzí ministerstva kultury zní, že budovu, ve které se více než 120 let hraje divadlo, zavře. To si ale nikdo ze členů Státní opery nechce připustit a pracuje naplno," uvádí k tomu rozhlas, který se byl podívat přímo na místě.

„Podle svědectví návštěvníků divadla tam zatéká nejméně od podzimu. Ze stropu u šaten odpadávají kusy omítky, a když není právě představení, šatnářky tam v době dešťů musejí dát kbelíky, aby podlaha z leštěného mramoru zůstala suchá," zmiňuje rozhlas dál ve své reportáži.

Kvůli dluhu již Dolanský odvolal zahraniční premiéry

Smutný pohled je podle rádia i na zeď v divadelním sále, kde omítka padá i na zdobené lampy u sedadel pro diváky. "Nebylo by tak lepší operní dům zavřít a opravit?," táže se rozhlas. Podle něj  ale na to nemá dosud pověřený ředitel Dolanský odpověď. Jako krizový manažer musí totiž napřed zatočit s dluhem. Kvůli němu už zrušil ohlášené premiéry zahraničních dramaturgů a do konce této sezony naplánoval obnovenou premiéru Lucii z Lammermooru a další osvědčenou premiéru Verdiho Trubadůra.

„Pravda je ta, že během loňského roku se Státní opera dostala do schodku, který nebyl úplně malý. Na konci roku to bylo už 18 milionů a našim úkolem teď je nějakým způsobem se z toho dostat," přiznal Dolanský.

Odborníci předají Besserovi zprávu. Ten rozhodne, co dál

Podle něj již ministerstvo kultury do divadla vyslalo skupinu odborníků, kteří stav budovy budou posuzovat a podají pak ministrovi Besserovi konkrétní návrhy. Ministr na základě nich na jaře předloží veřejnosti plán, co bude s touto scénou dál.

„Jedná se tam o investice, o rekonstrukci jeviště, o rekonstrukci orchestřiště. Není možné to dělat souběžně s transformací toho, co bude Státní opera na jevišti předvádět," vysvětlil Besser.

Pro narovnání rozpočtu divadlo od něj údajně „dostalo" termín pro tuto a další sezonu.

Foto: portalpraha.cz

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…