Dnes Bártův Rambo. Noviny trápí ABL pomalu a postupně

14.01.2011 9:42

Kolem krku ministra Víta Bárty se dávkováním zpráv o sledování politiků ODS jeho agenturou ABL zdánlivě utahuje politická smyčka. Veřejnost už je ale politickou situací znechucena a tuto aféru bere jen jako jednu z mnoha, namítá mediální odborník Jiří Mikeš.

Dnes Bártův Rambo. Noviny trápí ABL pomalu a postupně

Před čtvrt rokem odrazil ministr dopravy Vít Bárta informace o sledování politiků ODS jeho bezpečnostní agenturou ABL jako komplot s cílem poškodit Věci veřejné před komunálními a senátními volbami. Dokonce dal premiéru Petru Nečasovi čestné slovo, že k ničemu takovému nedošlo, a kvůli informacím se s MF Dnes soudí.

Po třech měsících má ale deník MF Dnes důkazy v podobě stovek fotek, videonahrávek a počítačových dokumentů. S informacemi o nich přišel na světlo ve čtvrtečním vydání a dnes se podrobně věnuje bývalému detektivovi ABL Pavlu Pertlíčkovi, který od roku 2006 řídil sledování politiků v Praze 11 a sepisoval o něm důležité zprávy.

SLEDUJEME téma ABL

Špehování s využitím plyšového psíka

„Tím, že MF Dnes informace o kauze dávkuje, udržuje pozornost čtenáře stále při tomto tématu. To, že jde o rozfázované zveřejňování je pochopitelně mnohem účinnější, než kdyby přišla jeden den s kompletními informacemi," říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, lektor VŠE a bývalý ředitel Asociace reklamních agentur.

Podle dnešních informací používal detektiv na nenápadné sledování osob vlastní „vynález". Bylo to auto, které postavil před jejich domy a do jehož zadní části posadil plyšového psíka. Tomu vložil do očí kamery a do kufru auta umístil videorekordér. V jednom z mailů píše, že to bude předkládat VB. Pod zkratkou VB se může skrývat Vít Bárta, avšak ten sledování politiků popírá.

My a oni. Politici už jsou pro obyčejné lidi zase někde jinde

„Myslím, že ministru Bártovi kauza nijak neuškodí. Veřejnost je znechucena politickou situací a aféru vezme jako jednu z mnoha. Navíc lidé už berou zase společnost rozdělenou na oni a my, jako tomu bylo kdysi. Proto Bártu nebudou po této kauze ani víc odsuzovat, nebo mu víc fandit, zůstane pro ně jedním z politiků, který je o něco chytřejší než ti ostatní," domnívá se mediální odborník.

V souvislosti s detektivem Pertlíčkem zmiňuje MF Dnes ještě jednoho člena Nečasovy vlády. Je jím ministr školství Josef Dobeš, který v ABL působil jako personální ředitel a člen představenstva. Když se Pertlíček v roce 2008 rozváděl, poslal Dobeš k soudu dobrozdání, v němž o detektivovi mimo jiné píše, že pro společnost zajišťuje činnosti, které podléhají vysokému stupni utajení.

Detektiv nebyl se střelnými zbraněmi žádný troškař

Dokonce v materiálu pro soud uvádí, že detektiv potřebuje ke své práci pro ABL střelné zbraně. A Pertlíček opravdu vlastnil celý arzenál - čtyři pistole, jednu samonabíjecí pušku, opakovací brokovnici Remington a malorážku Ruger. Z dokumentu ale nevyplývá, že by Dobeš měl informace o akci, při níž detektiv sledoval místní politiky na pražském Jižním Městě.

K věci:

Věřím Bártovi, že jde o spiknutí. Policie ale ať jedná, říká Šťastný 

Macek (ODS): Jak se z toho asi Bárta vykecá? Zatím drží bobříka mlčení 

Bouřlivé reakce na kauzu ABL? Ne. Politici koalice zatím mlčí 

Fotomontáž: rep

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…