V těchto podmínkách sloužíme. Vaše úsporná policie...

14.01.2011 11:58

Asi bychom nenašli v republice policejní stanici, která se zcela vyhnula finančním škrtům. Situace však na některých služebnách začíná být kritická. Nedostatek peněz se promítá do všech položek rozpočtu a trpí zejména kapitola provoz. Chybí pohonné hmoty, personál, peníze na energie a ke všemu se navíc přidává i špatná nálada.

V těchto podmínkách sloužíme. Vaše úsporná policie...

Když na začátku svého funkčního období ohlásil ministr vnitra Radek John redukční dietu v podobě 30% provoz, 30% investice a 10% platy asi ani on sám netušil, jaký to bude mít konkrétní dopad. Některé případy úspor jsou už tradiční, nad jinými zůstává rozum stát, další patří spíš do extrému. Jaká je hranice dehonestace policejního povolání?

V Plzni mrzne

,,My máme na oddělení staré akumulačky a netěsnící okna. Už dávno se netopí v celém druhém patře. Vytápěny jsou z celé tříposchoďové budovy jen 4 kanceláře plus dozorčí. Budova měla projít rekonstrukcí, ale zarazilo se to," sdělila ParlamentnímListům.cz policistka z Plzeňského kraje.

,,Takových případů znám spoustu. Jeden kolega přišel z pochůzky promočený a nemohl si ani usušit uniformu na radiátoru, jelikož netopil. Ten kolega od policie raději odešel," potvrdil šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy

Zbraň domů - srdcaři

V jiné oddělení ve stejném kraji s v rámci úsporných opatření zašlo ještě dál. Se současným rozpočtem na benzín se do některých obcí vůbec nemají šanci dostat.

,,Jsme tři strážníci, co bydlíme v okrscích, které máme v revíru, proto jsem si požádala o přidělení zbraně domů. Před koncem služby mám pěší obchůzku, takže si nafasuji vysílačku, dojdu domů a tam zakončím. Druhý den začínám opět pěší. Vymysleli jsme s vedoucím tento způsob služby. Jsme tu policejní srdcaři," vysvětlila redakci policistka. Celý inovační systém je však prý posvěcen podpisem Krajského policejního ředitele.

Ve čtvrteční televizní debatě Máte slovo přirovnal zastupující policejní ředitel Jiří Novák policejní korpus k rodině. "No tak si letos prostě nekoupí třeba auto, no. Ale hlady rozhodně neumře," argumentoval Novák.

Vznikla virtuální policejní strana. Politolog oněměl

Taxi, Taxi v Havířově

K extrémům dochází i v Havířově, kde se obyvatelům vyplatí místo 158 vytočit 156, tedy telefonní číslo městské policie. Policisté ze Šumbarku požádali hlídku městské policie, aby je odvezla k zákroku. Po chvíli dokonce příjezd strážníků urgovali, aby přijeli co nejrychleji, že ke svému zákroku spěchají. Po ukončení vyšetřování policisté opět zavolali na dispečink městské policie, aby je strážníci odvezli zpět na jejich obvodní oddělení.

Tisková mluvčí Zlatuše Viačková se pro Havířovský deník vyjádřila, že takovýto způsob přepravy už využíván nebude.

Ve včerejší debatě se Radek John nezapomněl pochlubit, jak resort ušetřil desítky milionů na nákupu elektřiny a na propuštění 30% zaměstnanců policejního prezidia. ,, Aspoň něco, ale zajímalo by mě, jak by vypadala situace, kdyby se nepodařila takováto úsporná opatření. Petrolejku, psací stroj a koloběžku ?" dodal s úsměvem policejní důstojník, který si nepřál být jmenován.  

Bezradnost?

Policejní ironie a cynismus dokonale demonstruje tento obrázek, ke kterému není třeba sáhodlouhých vysvětlování. Pod názvem nová služební zbraň PČR se objevil na Facebooku.         

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …