John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy

14.01.2011 5:24

S úsměvem, s argumenty a s přehledem. Ministr vnitra Radek John se v pořadu Máte slovo nenechal rozhodit. Policii nelikviduje, zpružňuje ji. Zmizet by tak konečně měli ti policisté, kteří ráno zajedou do lesa a celý den tam spí.

John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy

Šéf policejních odborů Milan Štěpánek hřímal o "smrtící úspoře", která prý policii totálně zdevastuje. Poškrtané platy a provozní náklady totiž k ničemu jinému než k narušení bezpečnosti ve státě nevedou.

John už dříve čelil kritice, že nutné škrty v resortu vnitra povedou ke krizové situaci. Policisté a hasiči proti snižování platů masivně demonstrovali v pražských ulicích. Ministr ale trval na svém a podařilo se mu výdaje ztenčit relativně nejšetrnějším způsobem.

Prohlédněte si FOTOGALERII pořízenou před natáčením pořadu

Policie je anorektická

Vít Vomáčka, starosta malé obce u České Lípy, s odborářem souhlasil, zvolil ovšem jemnější rétoriku. "Když snížím denní příděl stravy panu Štěpánkovi, chvíli to vydrží. Když to ale udělám paní Jílkové, tak ta to moc dlouho nevydrží," ukazoval na štíhlou moderátorku. Chtěl tím demonstrovat špatný stav bezpečnostních složek už předtím, než vůbec John začal škrtat. "Policie už byla anorektická."

A teď se ještě navíc budou rušit regionální stanice, policisté nebudou mít na benzin a honit silniční piráty budou nejspíš pěšky. "Proškrtací" část diskutujících se pousmála.

Policie se má dobře, hlady neumře

"Ne paní Jílková, ale celá rodina. Představme si, že má rodina nějaké potřeby." Zastupující policejní prezident Jiří Novák navázal na Vomáčku stejnou alegorií. "No tak si letos prostě nekoupí třeba auto, no. Ale hlady rozhodně neumře."

Ministr John se nad zapálenými diskutujícími jen usmíval, sám byl výborně připraven. Štěpánka několikrát viditelně znejistěl. Paradoxně většinou souhlasem. "Vy jste řekl, že by byla tragédie, kdyby žádný policista neodešel," vyčítal mu Štěpánek. "Samozřejmě," kývl John. "To by byla tragédie, policie se přece musí zpružnit."

V Česku je podle něj policistů nadbytek, proto odchod některých z nich situaci jen prospěje. Zároveň se jejich tabulkový plat bude moci investovat jinam.

Škrty nebudou příliš vidět. Vyhodíme ale ty, co spí za stromem

Pod pojmem "zpružnění" policie si John dále představuje víc mužů v ulicích, méně zbytečných úředníků a rozhodně žádné spáče nebo lenochy. "Jak si lidé mohou vážit policie, když policista zajede ráno do lesa a celý den tam spí? No, takové lidi přece platit nebudeme," zdůraznil. Nebudou se platit ani soukromé jízdy služebním autem na oběd, na kávičku, za kamarádem...

Na běžném provozu policie se škrty prý nijak výrazně neprojeví. Tedy v negativním slova smyslu. Pozitivně už se prý projevily. "V ulicích je o 1 500 mužů víc a policisté se mě ptají: To opravdu můžeme vyšetřovat kohokoli bez jakýchkoli politických tlaků? Ano!"

John hodlá pozitivně hodnotit ty, kteří odvedou kvalitní práci. Vysoké odměny totiž nepřísluší flákačům. "Zatočíme s těmi, co spí za stromem, a budeme motivovat ty pracanty."

Vás vyhodil Langer, vyřiďte si to s ním

"Jo, já ale nikdy velký peníze neviděl," stěžoval si bývalý policista Karel Zadražil. "To mají jenom ti ve vedení. Běžný policista takový částky nikdy neviděl a nakonec ještě skončí na dlažbě."

"Ano, vysoké manažery musím motivovat, aby nepřešli do soukromé sféry, kde by dostali ještě osmkrát víc," pokrčil rameny John. Zadražila se zeptal, proč odešel. Ukázalo se, že neměl potřebné vzdělání. "No jo no," povzdechl si John. "Vás vyhodil Langer, vyřiďte si to s ním."

Vám policisté nikdy věřit nebudou

Jinak nebyly v pořadu antipatie cítit. Ačkoli moderátorka musela několikrát zasahovat kvůli překřikování, nijak výrazně se linie diskuse "nezvrtla". Jediný náznak nevraživosti poskytl Štěpánek. Když nedokázal Johna přechytračit argumenty, zašel do osobní roviny. "Nedokážu si představit, že by ministr někdy získal důvěru policistů," utrousil.

Ministr se srdnatě rozesmál. Policistů, kteří mu důvěřují, je prý mnoho. Odboráři navíc přátelsky připomněl, že z návrhů, které mu na začátku jeho působení v čele resortu poslal, se jich mnoho vyplnilo. Rozhodně tedy není ministr pro policisty nepřítelem.


Pořad Máte slovo vysílá Česká televize od roku 2008. Populární moderátorka Michaela Jílková přilákala podle dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz exkluzivně zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s., hned v úvodním dílů k obrazovkám více než milion diváků, a to i přes to, že živě moderovaná diskuze jde až po hlavním vysílacím čase.


Více o pořadu Máte slovo:

Jílková versus John. Hvězdy Novy si to dnes rozdají v ČT

Bárta šokoval Jílkovou: Dorazil s batohem plným sádla

Nevídaně drsný Kalousek: U Jílkové seřval hosta i odboráře

Bártův očistec u Jílkové: Křik a nepříjemné narážky


Více o nespokojených policistech a hasičích:

Pecina: Policisté a hasiči potřebují navíc miliardu, jinak nepřežijí

Policisté a hasiči atakují sněmovnu. V mezích zákona

Jak bojují policisté? Koláží polonahého Radka Johna

Naštvaní policisté a hasiči vyzývají: Vypněte Klause při projevu

Sledovali jsme a sledujeme téma: Škrty v policii

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…