Vesecká: Ustoupila jsem politickému tlaku. Zákon to umožnil

17.01.2011 19:03

Dnes už exnejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká tráví svou dovolenou na českých horách. Na horském vzduchu pak přemýšlí nad tím, kam se dál bude ubírat její kariérní život. Nabídky má, potvrdila to ParlamentnímListům.cz.

Vesecká: Ustoupila jsem politickému tlaku. Zákon to umožnil

Vesecká teď tráví dovolenou v českých horách. „Myslím si, že po těch letech a zejména posledních měsících je to zasloužená dovolená," podotkla s tím, že právě tento čas věnuje přemýšlení, kterým směrem se po odvolání z funkce nejvyšší státní zástupkyně dál ubírat.

Ve státním nebo do soukromí?

"Můžu potvrdit, že mám nabídky jak ze státní sféry, tak i ze soukromého sektoru," prozradila serveru ParlamentníListy.cz Vesecká. Například nabídka od státu je podle ní o dalším působení v síti státních zastupitelství.

Z funkce byla odvolána Vesecká po více než pěti letech k poslednímu prosinci loňského roku. Ve funkci ji nahradil český delegát v organizaci Eurojust Pavel Zeman. „Své odvolání samozřejmě vnímám jako politický tlak, ale zákon to umožňuje a jako takové jsem toto rozhodnutí přijala," dodala redakci Vesecká.

Pohřbil ji Čunek?

Připomeňme, že pomyslným posledním hřebíčkem do rakve jejího působení na zmíněném postu byla „kauza Čunek". Přestože média spojila její zasahování do kauzy přímo s jejím odvoláním, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil jej zdůvodnil už při nástupu do funkce.

Podle něj Vesecká tím, že v červnu 2007 odebrala dohled nad vyšetřováním případu přerovskému státnímu zástupci Radimu Obstovi a přidělila ho jihlavskému státnímu zástupci Arifu Salichovi, zákon neporušila a nepochybila ani profesně.

Benešovou měla ignorovat

Pospíšil Vesecké především vyčítal, že se nechala vtáhnout do sporu s Marií Benešovou, která Veseckou a někdejšího soudce Nejvyššího soudu označila za justiční mafii. Podle něj měla Vesecká výrok vnímat jako politický a nezabývat se jím. Následným sporem podle něj přispěla ke znevěrohodnění svého úřadu.

Vesecká navíc spor v prvním kole s Benešovou prohrála, když soudce Vojtěch Cepl vyhlásil Benešové výroky o soudcovské mafii za oprávněné. Sám Cepl se následně chopil příležitosti ukázat se ve "světle ramp" a užít si svých pět minut slávy. Přesto, že se Vesecká proti rozsudku mohla odvolat, což také učinila, soudce poskytl sérii rozhovorů, ve kterých svůj rozsudek komentoval bez toho, aby vyčkal, jak dopadne odvolání.

Zviditelnil se na ní každý

Připomeňme, že krátce po nástupu do vlády po roce 2006 padlo na tehdejšího předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka podezření, že vzal několikasettisícový úplatek. Navzdory vyšetřování odmítl Čunek na post ve vládě rezignovat. Celá kauza tak nabrala medializací obrovské rozměry.

V roce 2007 Vesecká odebrala dohled nad kauzou státnímu zástupci Radimu Obstovi a přidělila ho jihlavskému státnímu zástupci Arifu Salichovi. Za to se stala terčem kritiky, která nabrala na intenzitě poté, co Salichov případ odložil.

Přestože následná šetření v podstatě prokázala oprávněnost odložení případu, nehodlali se politici kauzy vzdát a zejména opoziční ČSSD volala po krvi Vesecké, ačkoliv právě za vlády ČSSD se dostala na svůj post nejvyšší státní zástupkyně. Jako vděčné téma pak uchopily Veseckou snad všechny politické strany v předvolebním klání v loňském roce a k prosinci 2010 také v úřadu skončila.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…