Povodně udeřily, Kalousek si chválí proklínanou stokorunu

17.01.2011 5:24

Přestože víkendové povodně ve srovnání s těmi z léta nebyly tak ničivé, ukázaly podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že český rozpočet musí každoročně počítat s alespoň čtyřmiliardovou částkou. Ta má být výhradně určena na sanaci povodňových škod.

Povodně udeřily, Kalousek si chválí proklínanou stokorunu

„My se prostě musíme smířit s tím, že každý rok tady budeme muset dávat částku v řádu miliard na odstranění následků povodní," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kalousek s tím že kapitola povodně má dvě části.

"Jednou, tou důležitější, jsou protipovodňová opatření, tedy prevence," upřesnil ministr. Prevence je podle něj z větší části hrazena z grantů EU.

„Vedle toho se musíme smířit s tím, že určitou část v řádu miliard budeme muset dávat na obnovení infrastruktury poničené povodní, to je naprosto zřejmé," doplnil.

SLEDUJEME téma POVODNĚ

Alespoň čtyři miliardy ročně...

Zde je pak podle Kalouska otázka, jak získávat tyto prostředky. „Já jsem se domníval, že průhledné a společensky přijatelné bude, aby každý ekonomicky činný člověk od určité výše příjmu přispíval jednou stokorunou měsíčně. V praxi se to týká dvou třetin ekonomicky aktivních lidí," objasnil Kalousek záměr speciální daně platné od ledna.

„Koaliční partner (ODS) měl opačný názor. Sice ho několikrát měnil, ale nakonec byl záporný. Takže vznikl kompromis, že tímto instrumentem získáme prostředky jen pro rok 2011," konstatoval ministr financí. Proti zavedení fixní "povodňové stokoruny" měsíčně od každého poplatníka vehementně protestovala i opozice, která jí označovala za daň z hlavy.

Omezená platnost povodňové daně podle něj ČR nezbavuje povinnosti rozpočtovat tuto částku v každém roce. „Já prostě budu-li na to mít jakkoliv vliv, nedovolím, aby v dalších letech nebyly rozpočtovány alespoň čtyři miliardy na povodňové škody. Protože je zřejmé, že tyto náklady každoročně vznikají a takto na ně bude transparentně odložena jistá suma namísto toho, aby se sháněly každoročně na poslední chvíli," dodal.

Jak Kalousek ParlamentníListy.cz informoval, v současnosti jeho resort předkládá nový zákon o dani z příjmu. „Zde bude trošku jiná konstrukce a parametry a zde budete znovu moci položit svůj dotaz," uzavřel Kalousek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…