Benda sesazen, ústecká ČSSD dělá pořádek. Plánuje přeregistraci

17.01.2011 6:02

Problémy, se kterými se potýká severočeská ČSSD, nekončí. Zdá se totiž, že ve straně je v tomto kraji mnohem více černých duší, než se zdálo.

Benda sesazen, ústecká ČSSD dělá pořádek. Plánuje přeregistraci

Nové vedení ČSSD v Ústeckém kraji zřejmě přikročí k přeregistraci členů i na Lounsku. Podle nového předsedy zdejší odnož partaje Arno Fišery tam totiž docházelo k náboru černých duší, jimiž chtěli tamější politici zvýšit svou politickou moc.

Nejvýraznější je to prý v obci Libčeves, která má zhruba 900 obyvatel a místní ČSSD čítá 260 členů. Spojitost s bývalým předsedou Petrem Bendou je zřejmá, řekl v neděli Fišera. Předseda okresní kontrolní komise Kamil Ferenc popřel, že by šlo o nábor černých duší, v místní ČSSD jsou podle něj i lidé z okolních obcí. 

Mimořádný sjezd?

Jméno Libčevsi zaznívalo mezi delegáty sobotního krajského sjezdu častěji, než je na tak malou obec obvyklé. Tamější místní organizace je totiž nebývale výkonná v náboru členů - při zhruba 800 dospělých obyvatelích čítá okolo 260 členů. Z toho vyplývá, že v ČSSD by musel být zhruba každý třetí dospělý. Krajští delegáti to ovšem za úspěch nepovažují. "Je to skoro na svolání mimořádného sjezdu," řekl jeden z nich v kuloárech. 

Okresní kontrolní komise odmítá, že by za nebývale velkou úspěšností buňky v Libčevsi bylo takzvané velrybářství. "Libčeves je středisková obec a má přilehlé spádové obce. Samozřejmě, že lidé z nich jsou v naší organizaci," řekl ČTK předseda kontrolní komise a zároveň místopředseda libčeveské buňky Kamil Ferenc. ČSSD má většinu i v místním zastupitelstvu. 

Velrybaření ve velkém

Skandály okolo náboru černých duší nezažívá krajská ČSSD zdaleka poprvé. Takzvané velrybaření spočívá v tom, že si jedna zájmová skupina přivede do strany velkou skupinu lidí, kteří pak hlasují podle jejích zájmů a zvyšují její politickou moc až do celostátní úrovně. Často se hovoří o tom, že do ČSSD tímto způsobem vstupovali lidé za úplatu.

Více čtěte:

Černé duše v ČSSD? Jinak to nejde, tvrdí Foldyna

Konec černých duší v severních Čechách?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…