Hašek otrávil Paroubka a sbíral vavříny. Jistého však nemá nic

18.01.2011 7:36

Michal Hašek sbírá na krajských konferencích ČSSD jednu nominaci za druhou. Významní straníci si ale prozatím "Haškovu ČSSD" nepředstavují, výsledek březnového volebního sjezdu je totiž podle nich nevyzpytatelný.

Hašek otrávil Paroubka a sbíral vavříny. Jistého však nemá nic

Uplynulá sobota dala poměrně významné vítězství křídlu Michala Haška, straníci zatím ale nechtějí předbíhat březnovému volebnímu sjezdu a nominacím z krajů nepřikládají zase takovou důležitost. Natož aby se měli zamýšlet nad tím, zda se ČSSD pod taktovkou Haška může vydat jinou cestou než dosud.

„Podle mě se bude ČSSD chovat v budoucnosti tak jako před tím," sdělil svůj názor serveru ParamentníListy.cz bývalý předseda Jiří Paroubek. Ten musel v sobotu překousnout odchod Petra Bendy z čela ústecké ČSSD i nominaci Valtra Komárka na čestného předsedu strany.

Radost nemá Paroubek jistě ani z Haškových víkendových nominací, což dal ve svém článku opakovaně najevo i expředsedův spolupracovník Petr Dimun.

Související:


Žádný čestný předseda, žádné ženy

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák si myslí, že rozhodnuto o novém předsedovi rozhodně není. „Ty nominační konference jsou takový americký model. My žijeme v Čechách, takže sjezd může mít výsledky úplně jiné než konference. K nominaci Valtra Komárka na čestného předsedu se vyjadřovat nebudu. Myslím, že nejsme Severní Korea a nemusíme mít své Kim-Ir-Seny. ČSSD nepotřebuje čestné předsedy, nepotřebuje mladé sociální demokraty, ani stálé sociální demokraty, ani ženy," sdělil ParlamentnímListům.cz Jandák.

Nová ČSSD? Ta pravá alternativa pravicové vládě

Hašek naopak sobotní konference považuje za významné. "Šlo o signál, že atmosféra v celé ČSSD je nakloněna změně. Nejde primárně o konkrétní sjezdové personálie, důležité jsou koncepty, které jako kandidáti prezentujeme," míní kandidát na předsedu.

„Moje představa je jasná, představuji si ČSSD jako moderní dynamickou evropskou levicovou stranu. Mělo by jít o jednoznačnou alternativu současné pravicové vládní koalici a její politice tupých škrtů. Věřím a doufám, že i další konfrence ČSSD potvrdí správnost vize nové generace," zhodnotil víkendové klání pro ParlamentníListy.cz Hašek.

Haškův kolega a zastánce Milan Urban pak redakci doplnil: „Ve více než 130 let dllouhé historii sociální demokracie jsou jednotlivé soboty jen malou epizodou. O budoucnost ČSSD žádnou obavu nemám a po víkendu to vidím ještě pozitivněji."

Supervolební sobota posílila Haška

Hašek si ze čtyř krajských konferencí odnesl hned tři nominace na předsedu, jeho soupeř Sobotka jen jednu.

Členové ústecké ČSSD nominovali do boje o křeslo šéfa strany Michala Haška. Získal 117 hlasů od 180 přítomných delegátů. Martin Pecina se kandidatury vzal a Bohuslav Sobotka v kraji neuspěl.

Hašek by získal podporu i v Ostravě, kvůli špatně vyplněným hlasům ale nakonec Moravskoslezský kraj nikoho nenominoval. Celkem by získal 67 hlasů (na nominaci stačilo 65), 19 hlasů ovšem bylo neplatných. Sobotkovi scházelo k nominaci hlasů pět. 

Související: Neštastník Hašek. Nominaci z Ostravy nemá kvůli banalitě


Na stranické konferenci Zlínského kraje byl nominován na předsedu opět Hašek, na  1. místopředsedu straníci doporučili senátora Zdeňka Škromacha.

Na obdobné krajské konferenci v Plzni byli nominováni jak Hašek, tak úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka. 

Krajské ČSSD se dosud sešly v devíti krajích. Haška jednoznačně podpořili sociální demokraté na Zlínsku, Ústecku, v Praze a v Jihočeském kraji, Sobotku na Karlovarsku a Pardubicku. V Plzeňském a Královéhradeckém kraji dostali oba protagonisté stejnou podporu a v Moravskoslezském kraji delegáti nenominovali nikoho. Krajské konference mají před sebou ještě sociální demokraté v kraji Vysočina a v krajích Libereckém, Jihomoravském, Olomouckém a Středočeském. 

Podle pozorovatelů a zkušeností z minulých sjezdů se ale delegáti doporučeními krajských konferencí řídí zhruba z jedné třetiny, třetina dá přednost vlastnímu úsudku a třetinu ovlivní bezprostřední atmosféra sjezdu. Projevilo se to i při volbě místopředsedkyně. I přes většinovou podporu z krajů se ji na posledním sjezdu zvolit nepodařilo.

Rozhzodující sjezd ČSSD se bude konat v Brně od 18. do 20. března. 


Ze sobotních konferencí:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …