Nejsem blázen, který nechá sledovat sám sebe, brání se starosta

23.01.2011 8:19

Starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský by rád věděl, kdo zadal sledování politiků agenturou ABL. Ministr Vít Bárta měl během soboty vysvětlit, jaká úloha agentury, kterou nyní vlastní jeho bratr, vlastně byla. Bárta označil dokumenty zveřejněné MF Dnes jako falza a odmítl, že by ABL jednala na politickou objednávku.

Nejsem blázen, který nechá sledovat sám sebe, brání se starosta

Pane starosto, v poslední době vaše jméno plní stránky novin v souvislosti s kauzou bezpečnostní agentury ABL a údajným sledováním politiků Prahy 11. Vy jste odmítl, že by si toto sledování zadala vaše Radnice, kdo to tedy byl?

No, to bych také rád věděl. Tady pořád někdo hlasitě křičí nebo píše, co všechno jsme na Radnici prováděli nekalého, ale žádný důkaz o tom nikdo nikdy nepředložil! Ani nemohl, protože nic takového se nestalo.

Více:
Bárta otáčí. ABL se na sledování politiků prý podílela
Bártovi žlutá složka k ABL nestačila. Zveřejněte vše, zlobil se
Sledujeme kauzu ABL

Ale složka s názvem „P11" se už do novin dostala...

A vy jste ji viděla? Ukázal ji už někdo veřejně? Ale hlavně: dokázal tady už prosím někdo, že název složky „P11" opravdu znamená, že Praha 11 byla tím, kdo si práci na této  složce objednal a zaplatil? Přinesl někdo sebemenší důkaz, že zadavatelem byla naše Radnice? Vždyť i já sám byl objektem toho sledování, a snad si nikdo vážně nemyslí, že jsem blázen, který za obecní peníze nechává sledovat sám sebe...?

Už mě to vážně štve, že tady si každý může napsat co chce, a nemusí to nijak dokazovat... Znovu zdůrazňuji, že MČ Praha 11 si nikdy u nikoho žádné sledování žádné osoby neobjednala, neplatila ani neiniciovala! Připadám si už trochu jako kolovrátek...

No to víte, je to zajímavé téma...

A pro koho prosím vás? Mně už to spíš začíná nudit, vždyť je to pořád dokola - naznačování, nesmyslné obviňování... vždycky to někdo vytáhne jako králíka z klobouku, když se to dotyčnému hodí. Nejdřív jsme těmto nefér útokům čelili před volbami, když jsme silně vadili našim protivníkům, teď zase, když hoří boj ve vládní koalici... Každopádně ten, kdo tohle rozdmychává, sleduje jen svoje účelové zájmy. Že přitom zatahuje do svých podivných her nespravedlivě jiné, to jemu a zdá se nikomu dalšímu nevadí.

Nezníte zrovna unuděně, naopak, přijde mi, že vás to rozpaluje doběla...

Divíte se? Je to prostě nefér! Někdo si tu rozehrává svoje politické hrátky, ale nálepku lumpů za to dostávají úplně nevinní lidé!

No a jsme tedy opět na začátku - kdo to tedy podle vás je?

To víte, že jsme nad tím hodně přemýšleli a máme více domnělých verzí, jak to mohlo být, kde je pravda. Ale nejsem novinář, aby odhaloval lumpárny a dával je na titulní strany. Osobně jsem rád, že se média kauzám věnují, je to jejich práce, ale myslím, že by je měla řešit jinak, pitvat je opravdu do hloubky a zjistit si, kdo za tím je a kam to vlastně vede. Komu to má prospět? To je klíčová otázka a já osobně pevně doufám, že se, snad brzy, dozvíme správné odpovědi.

Zmínil jste např. politické soupeře před volbami. Loňská kampaň ve vaší Praze 11 byla opravdu hodně ostrá...

To tedy byla, ale všimněte si prosím, kdo ji vedl konfrontačně a kdo jen čelil nefér útokům. My, ODS, jsme vedli kampaň v pozitivním duchu, připomínali jsme občanům, co se nám povedlo a nabídli jsme další řešení pro nadcházející roky. Je toho spousta, co jsme dokázali a co chceme dotáhnout do zdárného konce, namátkou: po třiceti letech planých slibů obyvatelům Jižního Města až naše vedení radnice začalo realizovat výstavbu bazénu - sehnali jsme pozemky, začali stavět. Zrekonstruovali jsme městským strážníkům budovu obvodního ředitelství městské policie, takže Jižní Město má největší a nejmodernější služebnu v Praze, zrekonstruovali a postavili jsme desítky dětských hřišť a sportovišť, postavili multifunkční Sportovní halu Jižní Město, zajistili stovky nových míst v mateřských školách, postavili další křídlo domova seniorů, i v období krize jsme hospodařili s vyrovnaným rozpočtem, nezvyšovali jsme nájemné v obecních bytech. Mimochodem, díky pasportizaci obecních bytů, kterou pro nás realizovala právě ABL, se uvolnilo mnoho bytů, které nájemníci užívali v rozporu s nájemní smlouvou. Tyto byty městská část dále pronajímá potřebným, zejména mladým rodinám s dětmi....  

Naši odpůrci ale neměli ani konstruktivní nápady, ani žádné výsledky za sebou, tak zvolili cestu očerňování a lží. Logicky: sami neměli co nabídnout, tak museli ostřelovat nás.

Je pravda, že už váš nástup na Radnici v roce 2006 způsobil vlnu kritiky, vy sám jste tento týden o sobě v rádiu řekl, že jste kontroverzní člověk. Opravdu máme věřit tomu, že vy jste ten jediný spravedlivý a všichni kolem jsou ti špatní?

Tohle přece netvrdím, ani si to o sobě nemyslím. Práce na radnici je kolektivní dílo a myslím - či spíše jsem si jist,  že jsme dobrý a úspěšný tým. I proto jsme dostali znovu důvěru občanů, a toho si velmi vážím.

Na druhou stranu, naši předchůdci, kteří Praze 11 vládli do roku 2006, opravdu moc práce pro lidi neudělali, Praha 11 stagnovala a nevyvíjela se. Zřejmě se řídili heslem „kdo nic nedělá, nic nezkazí... Touhle cestou my tedy rozhodně jít nechceme.

Ano, řekl jsem, že jsem vnímán někdy jako kontroverzní člověk. Nesnáším totiž bezcílné tlachání o ničem a když mám na něco názor, řeknu ho otevřeně a nahlas. A to se občas nelíbí, zejména těm, jichž se kritika týká, pochopitelně. Takto jsem třeba na konci volebního období v r. 2006 kritizoval neúspěšnou politiku mé předchůdkyně starostky Šorfové a logicky jsem si tím nezískal její sympatie a jejího okolí.

Sympatie jste ovšem nezískal v poslední době ani podivnými prodeji obecních pozemků...?

To je bleděmodrém to samé, co kauza ABL! A prosím vás, paní redaktorko, jaké pozemky máte na mysli? Například tolik omílaný prodej pozemků na Litochlebském náměstí? Víte o tom, že ten pozemek je ještě pořád v majetku městské části, že nebyl prodán a podepsána je teprve smlouva o smlouvě budoucí?!  

Přiznám se, že mám takovou zásadní osobní vizi: chci dostavět Jižní Město. Ale to je tak zásadní téma, že by si zasloužilo rozhovor jen na toto téma - jedna otázka a jedna stručná odpověď je opravdu málo.

Tak to si nekladete malé cíle...

Nestal jsem se starostou proto, abych nějak překlepal v pohodlné kanceláři funkční období a jen objížděl slavnostní akce. Jižní Město už při svém vzniku bylo koncipováno jako živé město, kde budou lidé nejen bydlet, ale opravdu žít, a to se vším pohodlím a náplní, které město skýtá. Jenže - to se za celá dlouhá desetiletí nepovedlo. Proto chceme revitalizovat a zregenerovat například Pochozí zónu Háje, proto stavíme bazén, proto se snažíme o to, aby na Jižní Město byla přivedena i tramvajová trať, proto řešíme výstavbu v okolí stanic metra Opatov a Roztyly, které už v původním plánu výstavby Jižního Města měly být zastavěny, ale z mnoha důvodů k tomu nedošlo (zejména kvůli změnám majetkových poměrů po roce 89). Znáte jiné stanice metra v Praze, které by byly „pouze dírou v zemi", bez další zástavby kolem? Kulturní, sportovní, obytná či nákupní centra a další občanská vybavenost - to nacházíte u ostatních výstupů z metra - a ne pole a louky.

Přišel jsem se na Radnici opravdu starat o lidi - v tom nejlepším slova smyslu, které slovo starosta evokuje. Byl bych moc rád, kdyby se z Jižního Města stalo opravdové město s velkým M, tak aby tady každý našel vše, co k plnohodnotnému životu potřebuje - a ne jen byt v panelovém sídlišti, kam jezdí přespat.

Související:
ABL jsme si najali, ne však na špehování kolegů
Ministr Bárta: MF Dnes se ujala role vyšetřovatele i soudce
Sledování politiků si u ABL objednala radnice Prahy 11

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Kašparová

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…