Mořský koník, VZP a IZIP: Rath kvůli tomu exhiboval před kamerou

26.01.2011 16:42

Nejen vládní hra na mrtvého brouka kvůli ohlášeným odchodům lékařů rozlítila poslance a také hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Polínko kritiky do ohně přiložil i kvůli VZP, jenž vyzvala krajské samosprávy, aby zrušily nepotřebná nemocniční lůžka. Rath se ale vrátil i ke kritice elektronické zdravotní knížky IZIP a nově ho zaujala kauza s Mořským koníkem.

Mořský koník, VZP a IZIP: Rath kvůli tomu exhiboval před kamerou

„Dnes jsme od vlády očekávali, že přinese jasnou zprávu, co udělá s tou krizí. V řadě nemocnic je to již nyní katastrofa. Ale bezradnost vlády je v tomto směru zoufalá. My nabízíme naše řešení a dokládáme to na faktech, že nemocnice jsou dlouhodobě podfinancovány, neboť směřují peníze jen farmaceutickým firmám," podotkl Rath na brífinku ČSSD. ČT24 totiž tiskovou konferenci vysílala živě. 

Rath se rozohnil  ve chvíli, když hovořil o projektu IZIP a také ke zcela nové kauze Mořský koník, což je preventivní program VZP.  Mořský koník totiž vozí každoročně děti na ozdravné pobyty k moři. Už tři roky ale pojišťovna platí i za děti, které na zájezdy nejedou, tedy za neobsazená místa.

Placení za "mrtvé duše" začalo v roce 2007 při zájezdu do Černé hory. VZP podle Nejvyššího kontrolního úřadu tehdy uhradila za neobsazená místa celkem 322 tisíc eur. Při pozdější cestě do Řecka platila pojišťovna o 620 dětí víc, než kolik na zájezd opravdu jelo. Stálo jí to šest a půl milionu. Podobně VZP účtovala i o rok později. V součtu částka vychází na 24 milionů.

Šnajdr ale i Horák by se měli odporoučet

Podle Ratha ale za to může Marek Šnajdr jako šéf správní rady VZP a ředitel této pojišťovny Pavel Horák. „Rušení nemocnic - že něco takového může vůbec někdo vypustit? Jsou to tak nebezpečné nápady, za něž ale odpovídá pan Šnajdr, ale i pan Horák. Tito pánové ukázali tak velkou nekompetentnost, že by bylo vhodné se zabývat tím, jestli jsou to muži na svém místě," dodal k tomu Rath.

VZP dnes vyzvala kraje a další zřizovatele ke změnám lůžkového fondu. Pojišťovna slíbila, že když zruší 10 tisíc akutních lůžek, platby nemocnicím za léčení neklesnou. Nemocnice tak budou mít peníze na zaplacení potřebného počtu personálu i na mírné zvýšení platů. Výzvu prý podporuje ministerstvo zdravotnictví jako zřizovatel fakultních nemocnic i Svaz zdravotních pojišťoven, který sdružuje všech osm zaměstnaneckých pojišťoven.

Čtěte také:


    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…