Hoffman (KSČM): Strach, korupce a beztrestnost

27.01.2011 8:42

Za dvacet let svého působení v Zastupitelstva hlavního města Prahy jsem zažil mnohé. Vše ale bylo v mezích únosnosti. Nikdy nebyla zpochybněna legitimita zastupitelstva.

Hoffman (KSČM): Strach, korupce a beztrestnost

Vše probíhalo podle pochybných, leč platných zákonů. Revoluční doba ochudila město o miliardy a vytvořila jakousi pražskou smetánku. Korupce vstoupila na radnici oběma vchody a postupně ještě narůstala. Tak, jak rostla korupce ve všech sférách společnosti. Bojovat proti ní je Sysyfovská práce.

Volby do ZHMP v roce 2010 byly pod taktovkou likvidace korupce na pražské radnici. Již předem byli vytipováni kontroverzní politici a úředníci. Do klatby byli dáni někteří náměstci primátora i radní, aniž by byla prokázána jejich vina.

Volební programy všech politických stran se hemžily velkými slovy. Někteří bojovníci už předem hlásali, že oni jsou ti nejčistší a nejčestnější. Koupení redaktoři dělali, co mohli. Skutečně se podařilo zcela oklamat veřejnost. Předvolební období bylo ve znamení kupčení s volební taktikou. Výsledek? 7 obvodů a 63 zastupitelů. Marné byly protesty, vedoucí úloha strany zafungovala zcela neomylně. Dýchla na nás minulost. Oslovené soudy pracovaly bez povšimnutí toho, že Praha je nejen obec ale i kraj. Do krajských zastupitelstev se volí v jednom volebním obvodu. Budiž, stalo se a tak dodnes panuje pochybnost o regulérnosti voleb. Zvítězí právo anebo politická intrika?

Zvolené zastupitelstvo dlouho hledalo své vedení. Nakonec vítěz voleb ostrouhal, podobně jako po parlamentních volbách. Tehdy to nikomu nevadilo, ale nyní byla vyvolána hysterie. Z hlediska zákona je ale vše v pořádku. Až samotná volba funkcionářů přinesla netradiční způsob. Veřejné volby a rozdávání trafik rebelům. Dalo by se říci, korupce v přímém přenosu. Zdůvodnění je směšné. Prý je to kvůli třem zastupitelům za KSČM, kteří by mohli v tajném hlasování ovlivnit volby. Právo tedy porušeno nebylo, jen morálka bojovníků proti korupci dostala trhlinu. Nezvolení předsedy kontrolního výboru  trhlinu ještě více rozšířilo. Hysterie kolem kontrolního výboru je nepochopitelná, protože tento výbor není ani státním zastupitelstvem ani policií, ale má svůj rámec působnosti jasně omezen zákonem. Je jen součástí boje proti korupci. Bez autority a úzké vazby z kontroly magistrátu je jen orgánem, který toho zase tolik nezmůže. Trhlina se začíná blížit propasti. Nutno připomenout v tuto chvíli, že v minulém volebním období měla opozice tři uvolněné předsedy výborů a ještě předsedu finančního výboru. V momentě, kdy vládla autoritativně ODS, to bylo velkorysé gesto. Omezení funkčnosti kontrolního výboru, je dokonáno rozbitím samotné magistrátní kontroly. Dva odbory jsou zcela sloučeny v jeden o devadesátidvou lidech a tři hlavní manažeři kontroly byli propuštěni. Ne pro kontroverznost, ale prostě proto, aby kontrola ztratila svůj kredit. Tento experiment tu již jednou byl, po půl roce Pavel Bém uznal, že se mýlil. Byly vytvořeny dva odbory kontroly, každý se svým specifickým posláním a význam kontroly podtrhlo to, že byla vytvořena funkce zástupce ředitele magistrátu pro oblast kontrolních činností. Autorita kontrolního výboru v tuto chvíli, byla velice silná. Je zajímavé, že jeden kontroverzní kontrolor již dva měsíce před rozhodnutím rady věděl, že to tak bude. Dodnes se lidé na odboru baví tím, jak tento oranžový chlapík dennodenně pospává na svém psacím stole. Jakoby neschopní s politickou ochranou mohli všechno. Je škoda, že někteří poslouchali právě jeho hlas, namísto těch, kteří o tom skutečně něco vědí.

Korupce dostává zelenou, když příslušná předsedkyně korupčního výboru zpochybňuje „protikorupční" strategii hlavního města vytvořenou v minulém období napříč politickým spektrem - Markéta Reedová, Petr Hulinský, František Hoffman a Milan Richter, schválení jednoznačně zastupitelstvem hl. m. Prahy. A její prohlášení otištěné v deníku Právo? „Co s protikorupčním ombudsmanem, do čeho ho můžeme pustit?" Už připomíná propast.

Vrcholem všeho, je však opatření omezující vstup veřejnosti na jednání zastupitelstva. Uzavřen je hlavní vchod.  U zadního vchodu jste podrobeni výslechu, co na jednání zastupitelstva jako občan vůbec chcete dělat. Zastupitelská demokracie  už dostává pořádně na frak. Tragické je, že ani jeden zastupitel proti tomuto nesmyslu a porušení principu otevřenosti radnice neprotestuje. Je to nečisté svědomí, strach z obyčejných lidí, či snad nadřazenost?

O Praze 11 se hovoří jako o jakémsi „Palermu".  Avšak volby zde proběhly v jednom volebním obvodu. Volba funkcionářů proběhla tajně, předseda kontrolního výboru byl bez problému zvolen, kontrola funguje a dveře veřejnosti jsou otevřeny dokořán.

Vypadá to, že je jen otázkou času, kdo zase vytvoří v nějaké redakci seznam nových, tentokrát asi opravdových kontroverzních politiků. Konec konců i bez důkazů z Vás mohou zcela beztrestně někteří vyvolení udělat zločince. I taková je demokracie v České republice.

JUDr. František Hoffman, bývalý předseda kontrolního výboru ze ZHMP

Související: Černý (KSČM): Všichni ministři chtěli bojovat s korupcí. Bude Vondra lepší?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…