Na korupčníky se chystá bič. Bude se odposlouchávat

29.01.2011 12:14

Protikorupční strategie vehementně prosazovaná vládou naráží na novelu trestního řádu, respektive na její odkládání. Ministr vnitra Radek John stejně jako jeho předchůdce v úřadě Martin Pecina několikrát volal po změně, ta má však zpoždění.

Na korupčníky se chystá bič. Bude se odposlouchávat

Současná legislativa nasazování tzv. „uší", jak se odposlechům v policejním žargonu říká, se strategií vlády dočasně koliduje 

Podle nového trestního zákoníku, účinného od počátku letošního roku, lze u nás nasadit odposlechy pouze u zvlášť závažných zločinů, u kterých je horní hranice trestní sazby nejméně deset let. Podle ministra vnitra Radka Johna (VV) tak nelze použít odposlechy ve většině korupčních případů, jelikož za korupční jednání můžete v ČR vyfasovat maximálně osm let. Nová norma ministerstva spravedlnosti počítá se snížením horní hranice z deseti zpět na osm let, tedy do pásma, ve kterém se podle trestního řádu pohybují rozsudky za korupční jednání.

Pracujeme, nerušit

"Snížení hranice při nasazování odposlechů je určitě krok správným směrem v boji proti korupci, ale mělo to být už dávno. Alespoň s platností od začátku roku 2011," hodnotí pro ParlamentníListy.cz Stanislav Beránek z Transparency International.

Ministerstvo s úpravou kvaltuje "Novela trestního řádu, která rozšiřuje využitelnost odposlechů telekomunikačního provozu v trestním řízení, už prošla meziresortním připomínkovým řízením a v nejbližších týdnech by měla odejít do vlády," sdělila redakci tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Michálek nasadit "uši" sám

Není se čemu divit, když připomeneme nedávné počínání tehdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, který vzal odposlech raději do svých rukou a rozjel tak případ, který výrazně zahýbal se stabilitou vládní koalice. Někteří politici i veřejní představitelé Michálkovo jednání odsoudili a označili jej za lotra, nicméně pro většinu zůstává Michálek hrdinou a těší se přízni médií.

Související: Zlý Drobil a hodný Michálek. Média ale sama špehují, kritizuje Jakl


Z mobilů se přešlo na skype

Napíchnutí mobilního telefonu bylo poměrně snadné. Pachatelé však v minulých letech začali hojně využívat SKYPE (softwareová aplikace umožňující uživatelům telefonické spojení přes internet, pozn. red.), který práci policie podstatně stížil. Při volání přes internet totiž není místo, kde by se policisté mohli na linku napojit. Není zde žádná ústředna operátora jako u telefonů, volá se jen mezi počítači. Teprve v počítači příjemce se šifrovaný hovor mění na srozumitelnou řeč. "Museli bychom se dostat přímo do pachatelova počítače," konstatoval pro ParlamentníListy.cz v minulosti stížené podmínky pro odposlechy Karel Kuchařík, šéf policejního týmu zaměřeného na počítačovou kriminalitu.

Francie, Švédsko či Velká Británie s odposlechy nešetří

V západní Evropě jsou v boji proti korupci dál, a to nejen v indexu vnímání korupce, ale i v zákonných opatřeních. V Rakousku lze sledování pomocí informačně technických prostředků použít, pokud je podezření ze spáchání trestného činu se sazbou vyšší než 5 roky, ve Finsku stačí na nasazení odposlechů 4 roky a ve Francii a Švédsku jsou to dokonce jen 2 roky. Ve Velké Británii má pravomoc k nařízení odposlechu samotný ministr vnitra.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…