Lékaři nejsou pokrývači, snad vědí, co je to dát výpověď, říká specialistka

29.01.2011 7:45

V nezáviděníhodné situaci se zřejmě ocitnou ti lékaři, kteří se zapojili do protestní akce Děkujeme, odcházíme, ale pro nemocnici nejsou nepostradatelní. Ministr zdravotnictví jim žádnou garanci návratu dát nemůže, a tak odbornice na pracovní právo radí šéfovi LOK pokusit se jednat s řediteli nemocnic, odkud se lékaři chystali odejít.

Lékaři nejsou pokrývači, snad vědí, co je to dát výpověď, říká specialistka

Páteční jednání ministra zdravotnictví Leoše Hegera s předsedou Lékařského odborového klubu Martinem Engelem a prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem mohlo po ministrově oznámení, že se v resortu najdou dvě miliardy korun pro nemocnice, vypadat jako vítězství lékařů. Ale jen do té doby, než byl šéf odborářů konfrontován se skutečností, že lékaři ve výpovědích nedostanou žádnou záruku návratu, což on sám považoval za jasný doprovodný jev dohody.

„Takovou garanci lékařům nikdo dát nemůže. Výpověď je jednostranný právní úkon, ale její zpětvzetí je projevem dvou stran. To znamená, že zaměstnanec už je závislý na tom, zda s žádostí o vzetí výpovědi zpět souhlasí zaměstnavatel," pozastavuje se pro ParlamentníListy.cz specialistka na pracovní právo Eva Ptáčková nad představou předsedy LOK Engela.


Lékaři si měli uvědomit riziko podání výpovědi

Právnička v této souvislosti připomíná, že pro zaměstnavatele nebývá jednoduché zbavit se zaměstnance, s nímž není spokojen. K dispozici má prakticky jen výpověď s organizačních důvodů či pro porušení kázně. „Teď už to je ryze v rukách nemocnic, respektive jejich ředitelů, jestli podaných výpovědí využijí, aby se zbavili nepohodlných lékařů," poznamenává Ptáčková.

„Lékaři si měli sami umět spočítat, co to znamená dát výpověď. Nejsou to žádní pokrývači, u nichž se nemusí předpokládat elementární znalost pracovního práva a odhad možných dopadů, jaké pro ně jednostranné ukončení pracovního poměru může mít," poukazuje expertka na pracovní právo na to, že si protestující lékaři měli včas odpovědět na otázku, zda je výpověď správnou cestou k dosažení jejich cíle.

Engel musí oslovit zaměstnavatele, jinak ztratí tvář

Vedení Lékařského odborového klubu si teď musí připadat jako zahnané do kouta. Na jednu stranu se mu protestní akcí podařilo z ministerstva financí vymámit příslib dvou miliard korun pro nemocnice, které by měly být určeny hlavně na platy lékařů, které by jim mohly stoupnout až o sto tisíc ročně. Naopak nepříjemným důsledkem může být, že někteří lékaři, kteří se nechali k akci zlákat, zůstanou bez místa.

V ožehavé situaci je především předseda LOK Engel. Pokud by na ministrem nabízenou dohodu kývnul a akci Děkujeme, odcházíme ukončil, stal by se zcela jistě zrádcem v očích těch, kteří se k protestu nechali zlákat, a jejichž výpovědi by nemocnice nechtěly vzít zpět. „Nezbývá mu nic jiného, než obejít ty nemocnice, v nichž to lékařům hrozí a pokusit se s řediteli dohodnout, aby je vzali zpět. Jinou možnost nemá," tvrdí Ptáčková.

K věci:

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…