Vedení VZP pod palbou: Bude radě vysvětlovat předražené zakázky

31.01.2011 10:45

Před členy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) dnes předstoupí vedení pojišťovny. Bude vysvětlovat stamilionové finanční toky peněz pojišťovny v celkem v šesti kauzách. Kauza ale může zajít až tak daleko, že poslanci za Věci Veřejné budou chtít na příští správní radě navrhnout odvolání ředitele pojišťovny. Připomíná to Český rozhlas.

Vedení VZP pod palbou: Bude radě vysvětlovat předražené zakázky

Ředitel VZP Pavel Horák má podle rádia třeba vysvětlit tok peněz do několikamilionového preventivního programu AKORD. Ten měl přinést úspory, ovšem nestalo se tak.  Pod drobnohledem také budou platby do soukromé firmy IZIP, která přes elektronickou knížku umožňuje přístup pacienta k jeho zdravotnickým informacím přes internet.

Vedení by mělo umět také vysvětlit okolnosti zakázky na čtyřstránkový čtrnáctideník pro smluvní partnery pojišťovny, kterou vyhrál jediný uchazeč AmbitMedia. Pojišťovna přitom z původních dvaceti milionů zvedla hodnotu zakázky na šedesát milionů korun. Na programu bude i kauza vymáhání pohledávek pro pojišťovnu nebo její zakázky na IT služby.

Rusnok: Pokud tok peněz nedoloží, odvolání nasnadě

Podle člena správní rady a poslance za Věci veřejné Jiřího Rusnoka bude důležité, jak se řediteli Horákovi povede doložit, že tyto zakázky nebyly předražené nebo že se na nich neobohatily spřízněné firmy.

„Pakliže se mu to nepovede, tak je nasnadě uvažovat o odvolání pana ředitele, potažmo odvolání vedení VZP, které by připadalo v úvahu případně na další správní radě, která by zasedala v únoru. Samozřejmě musíme dostat prostor prostudovat materiály, které nám budou poskytnuty a na základě věrohodnosti a vypovídací schopnosti materiálů se rozhodneme jak dál," řekl k tomu Rusnok.

Čtěte také:

  • VZP nemocnicím: Když snížíte počet lůžek, dostanete stejně peněz
  • Mořský koník rekreoval neexistující děti. Za 24 milionů
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

    Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

    Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…