Klečet před kraji, špitály a pojišťovnami. Úkol lékařů pro Hegera

01.02.2011 12:26

Prostřednictvím pondělní dohody, která by měla ukončit akci „Děkujeme, odcházíme", nutí Lékařský odborový klub (LOK) ministra Leoše Hegera (TOP 09), aby se zavázal, že bude prosit zařízení, která nespadají pod jeho přímou kompetenci. Ministr jiné kompetence nemá, tvrdí šéfka jedné z nemocnic.

Klečet před kraji, špitály a pojišťovnami. Úkol lékařů pro Hegera

"Ministr má z celé osmibodové dohody navrhované odbory vliv tak na jeden bod, nebo součtově tak na čtvrtinu všech," konstatovala pro ParlamentníListy.cz Jaroslava Kunová, ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni. Podle ní chtít po ministrovi okamžitou odpověď na lékaři navrženou dohodu "takovým brutálním způsobem, je vydírání".

DOKUMENT Co Heger odmítl
SLEDUJEME téma Exodus lékařů

V Plzni se doktoři radovali, teď je vše jinak

"Naši odboráři tady v pátek i v televizi vítali ministrem navržená kompromisní řešení a najednou je v pondělí z Prahy všechno jinak," vyjádřila své rozčarování Kunová. Podle ní odboráři ústy Engela stupňují požadavky.

„Ministerstvo může jenom prosit pojišťovny, aby uvolnily prostředky, může jenom prosit hejtmany, aby akceptovali mzdové tabulky navržené odbory, může jenom prosit kraje, aby jejich nemocnice vzaly zpět všechny doktory, tak co vlastně lékaři chtějí," ptá se Kunová.

"Ať neříká pan Engel, že odbory nestupňují požadavky, že sedm měsíců požadují totéž," řekla ředitelka naštvaně. Podle ní Engel prohlašoval, že doktoři s klidem odejdou třeba do Německa. "Teď je vidět, že nikam do Německa nepůjdou. Chtějí akorát nějakou dobu pacienty ohrožovat na životě a pak jako hrdinové se vrátit do práce," dodala.

Stupňují požadavky, vlastní analýzy ale nemají

Podle Kunové na pondělní jednání přišli lékaři s požadavky, na které nemělo čas se ministerstvo důkladnou analýzou dopadů připravit a sami lékaři žádnou vlastní analýzu také nepředstavili. „Když jsou ti odboráři tak chytří, tak si to měli na jednání už přinést spočítané. Místo toho teď my (šéfové fakultních nemocnic) od rána zpracováváme pro ministra výpočty dopadů finančních požadavků LOKu," informovala šéfka nemocnice.

Požadavek lékařů, že nemocnice musí vzít zpět všechny ty lékaře, kteří o to projeví zájem, Kunová označila za nesmyslný. „Nám přímo řízeným organizacím to ministr poručit může. Ministr ale nemůže poroučet krajským a dalším zařízením. To si měli odboráři přizvat k jednání hejtmany," myslí si Kunová.

Navíc podle ní, i kdyby ministerstvo tlačilo na „nestátní" zařízení, že když nevezmou zpět všechny lékaře, nedostanou peníze, nemá resort zdravotnictví vliv na to, „komu to ta pojišťovna dá, komu nedá". „Tady mělo dojít k dohodě všech zúčastněných, včetně šéfů nemocnic, kteří by pak jako partneři předstoupili před pojišťovnu a tenhle bod s ní probrali.

Většina práci mít bude

Svého ministra zdravotnictví Hegera podpořil šéf TOP 09, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Pan ministr skutečně udělal maximum a nabídl velmi solidní řešení. Setkal se bohužel pouze s dalšími a dalšími požadavky odborářů," sdělil v úterním tiskovém prohlášení. Cesta k navýšení lékařských platů podle něj vede pouze přes dokonanou reformu zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví nicméně opětovně lékařům vzkázal, že velká většina z nich najde znovu své místo, když stáhnou výpovědi. "Jsou ale i nemocnice, které již některá místa obsadily a jinde počítají s restrukturalizací," doplnil Heger.

Ať s lékaři vyjednávají nemocnice

Z plzeňské nemocnice zatím odchází 70 lékařů, což podle ředitelky není nijak zásadní počet z asi osmi set doktorů. Kritická je ale struktura těch, co odcházejí, dle odborností. „Hroutí se nám gynekologie a zejména neonatologie (centrum péče o předčasně narozené děti), kde obsluhujeme vedle Plzeňského kraje i Karlovarský kraj," informovala Kunová. Za sebe je přesvědčená, že by se s lékaři v rámci své nemocnice dokázala dohodnout.

"My jsme nemocnici vytáhli ze ztráty a prostředky tu jsou, ale každá nemocnice je na tom jinak a jejich vedení nejlépe ví, co koho pálí," tvrdí Kunová. Proto by nemocnice měly dostat komeptence přidělovat v pátek slíbené dvě miliardy podle vlastního uvážení.

Už jen 27 dní

Pod heslem „Náš exodus - váš exitus" už zbývá lékařům do vypršení výpovědní lhůty pouhých 27 dní. Pokud nestáhnou své výpovědi, hrozí podle představitelů odborového klubu i lékařské komory kolaps nemocničních zařízení, a to především v oblasti akutní péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…