Středověk ve sněmovně. Po odmítnutí kauz Vondra a ABL vypadla technika

01.02.2011 15:52

V Poslanecké sněmovně se v úterý odpoledne před třetí hodinou rozbilo hlasovací zařízení. První letošní schůze této instituce tak musela být přerušena. Přesto ještě před poruchou stačili poslanci vládní koalice zamítnout návrh opozice projednat kauzu špehování politiků firmou ABL.

Středověk ve sněmovně. Po odmítnutí kauz Vondra a ABL vypadla technika

"Jen se polámalo a udělalo bác, technicky nevím," přiblížil ParlamentnímListům.cz závadu poslanec KSČM Jiří Dolejš. "Přestalo totálně fungovat.Hlasujeme jako v minulosti," doplnil poslanec za ODS Petr Bendl. "Už ani to zařízení nevydrželo nápor vládní stoosmnáctky," šťouchl si do koalice Michal Hašek (ČSSD).

Chvíli věřili, že to půjde

Nejdříve měla schůze pokračovat pět minut po třetí. Pak ve čtvrt na čtyři a následně až v 15:45 s tím, že nebude-li zařízení opět uvedeno do provozu, nastoupí na plac skrutátoři. Zkrátka lidé, kteří budou hlasy poslanců sčítat "ručně". A jak to vypadá? Poslanci zvedají ruce a určené pracovnice si na papír dělají čárky, které posléze sečtou.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v této souvislosti upozornila poslance, že ruční sčítání bude možné jen tehdy, budou-li poslanci sedět ve svých lavicích a nebudou poletovat po sněmovně.

Bárta se opozici zpovídat nebude

Nejvýrazněji se projednání sledovací kauzy dožadoval Jeroným Tejc (ČSSD). U řečnického pultíku požadoval vysvětlení, proč ministr Vít Bárta nerezignoval na post ministra poté, co přiznal, že v kauze lhal premiéru Petru Nečasovi o sledování politiků ODS.

SLEDUJEME kauzu ABL
SLEDUJEME kauzu Vondra

Na plénu se nebude projednávat ani opozicí požadovaný bod - Alexandr Vondra a jeho role v kauze i v souvislosti se zakázkou pro firmu ProMoPro. Ačkoliv jsou obě zmíněné kauzy tématem mediálních přestřelek mezi koaličními stranami, ve sněmovně si koaliční poslanci do kauz opozicí mluvit nenechají.

Opozice se o kauzách dozví jen z médií

A tak se opoziční poslanci budou muset spokojit jen s tím, co se o kauzách dozví v kuloárech, či si přečtou v novinách. Ostatně co Věci veřejné na „skandál" Víta Bárty, už se mohli dozvědět třeba z ParlamentníchListů.cz. Véčka si totiž svého ministra během dne vyslechla a následně na brífinku jeho vysvětlení označila za dostačující.

Připomeňme, že před časem MfDnes zveřejnila dokumenty, podle nichž firma ABL měla sledovat politiky ODS na Praze 11. Bárta, který v době „sledovaček" firmu vlastnil, nicméně premiérovi Petru Nečasovi přísahal, že žádný politik ODS sledován nebyl. Pod tíhou důkazů později přiznal, že se tak přeci jen dělo. Následně se Nečasovi na jeho žádost písemně omluvil, že jej nechtěně uvedl v omyl.

TOPka nakopla odéesku

Další granát vyletěl ze zákopů TOP 09 krátce po Bártově omluvě, když Finanční a analytický útvar ministerstva financí, kterému šéfuje Miroslav Kalousek, podal trestní oznámení na neznámého pachatele, za to, že v době předsednictví Česka v Evropské unii, byla společnosti ProMoPro vyplacena částka ve výši 750 milionů korun. A to za zajišťování ozvučení všech unijních akcí souvisejících s vedením EU. Mnozí v této souvislosti prstem ukázali na současného ministra obrany Alexandra Vondru, který předsednictví ČR „technicky" zajišťoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…