Sobotka varuje před divokou privatizací kvůli nedohodě s lékaři

03.02.2011 19:11

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka varuje před dopady případného krachu vyjednávání odborných lékařů, odborů a ministerstva. Podle něj by mohlo v důsledku odchodu lékařů dojít nejen k ohrožení pacientů, ale následně i k divoké privatizaci různých zdravotnických zařízení.

Sobotka varuje před divokou privatizací kvůli nedohodě s lékaři

Nedohoda odborných lékařů s ministerstvem zdravotnictví vyvolala znepokojení mezi sociálními demokraty. "Odpovědným za nalezení řešení je vláda a pojišťovny. Všichni by se měli vrátit zpět k jednacímu stolu. Pokud ministr Heger při vyjednáváních selhává, jako dosud, měl by zakročit premiér Petr Nečas," uvedl na tiskové konferenci úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Dodal, že dohoda i kompromis jsou v zájmu pacientů, poněvadž nesmí dojít k ohrožení zdravotní péče.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Podrobněji:
Jak přišel krach: Heger nabídl peníze, lékaři ruskou ruletu
DOKUMENT Co lékaři odmítli: Celý návrh ministra Hegera
O krok blíže stavu nouze. Kvůli exodu se sejde bezpečnostní rada

"Pokud se vyjednavači nedohodnou, může to způsobit následně i divokou privatizaci různých zdravotních zařízení," varoval dále Sobotka. Své varování doplnil o to, že i po ukončení vzájemných jednání bude třeba dohlédnout na to, aby uvolněné finanční prostředky ve výši dvou miliard skutečně došly až k lékařům.

Psali jsme:
Stojím za Hegerem, ale měl být daleko tvrdší, zdůraznil Klaus

Krach jednání znepokojil i zdravotní pojišťovny

Protestní akce lékařů se samozřejmě neodráží jen na politické scéně. Svaz zdravotních pojišťoven (SZP ČR) na čtvrtečním jednání odsoudil stupňování nátlakové akce Lékařského odborového klubu, které ohrožuje poskytování zdravotní péče v zemi.

I proto Rada Svazu zdravotních pojišťoven projednala aktuální stav v českých nemocnicích. a zaslala jim výzvu ve snaze řešit problém komplexně, ne pouze za jednotlivé pojišťovny.

"Některé nemocnice však pokles objemu poskytované zdravotnické péče nepředpokládají anebo vypracovaly operativní plán přesunu pacientů. Náš svaz ale upozorňuje, že jediným možným řešením navýšení finančních prostředků do zdravotnických zařízení je využití možnosti individuálních náhrad na základě rozhodnutí správních rad," uvedl prezident svazu Jaromír Gajdáček. Podmínkou pro navýšení úhrad je podle něj přitom zajištění potřebného rozsahu péče o pacienta.

Podle SZP ČR je proto i požadované vydání novely úhradové vyhlášky zcela neobvyklé řešení, které nemá oporu v právních předpisech a může výrazně zkomplikovat celé další vyjednávání v systému veřejného zdrvaotního pojištění.

Dále čtěte:
Petice proti kapitulanství. JXD je lékaři nasr.., proto podepsal
Ředitel Motola moc mluvil. Julínek se směje. Hulinský chce vysvětlení
Čísla lékařům nepřejí. Lidé jsou stále více proti nim

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…