Další nahrávka potvrzuje korupci v kauze Barták

04.02.2011 7:34

Tvrzení amerického diplomata, že Češi chtěli od vedení firmy Tatra peníze na urovnání problému, je pravdivé. Ukazuje to nová nahrávka, ke které se dostal deník MF DNES. Je na ní rozhovor mezi ředitelem firmy Tatra Ronaldem Adamsem a vlivným obchodníkem a lobbistou Michalem Smržem.

Další nahrávka potvrzuje korupci v kauze Barták

Redakce MF DNES se dostala k půlhodinovému záznamu, který byl dosud součástí policejního spisu. Je na něm zachycena schůze, která se odehrála v Brně v hotelu Holiday Inn 30. ledna 2008. Michal Smrž nabízí řediteli Tatry Adamsovi, že vyřeší problémy Tatry s firmou Praga a ministerstvem obrany. Jednalo se o významnou zakázku za 2,7 miliard korun.

Sledujeme Kauzu Barták

Obrana zůstane stranou, Pragu zklidníme

Smrž je blízký přítel Martina Bartáka, tehdejšího ministra obrany. „Lidé z ministerstva obrany říkají, že pokud zaplatíte, nebudou už s nikým mluvit, zůstanou stranou a nebude s tím žádný problém," říká Smrž Adamsovi.

Ředitele konkurenční firmy Praga prý dokáže zklidnit různými metodami, aby se o zakázku přestal zajímat.

Podle MF DNES se Smrž na nahrávce ujišťuje, že Tatra zaplatí. Částka sice není řečena, Adams ale dříve prohlásil, že na jednom z prvních setkání si Smrž řekl o pět milionů dolarů.

Schůzka s Topolánkem jako důkaz vlivu

Šéf Tatry Adams s nabídkou nesouhlasil, ani ji neodmítl. Ujišťoval se ale, že má Smrž dostatečné kontakty, aby vyřešil jeho problém. Na důkaz požádal Adams o soukromou schůzku s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a Smrž mu to slíbil.

Policie se tímto případem zabývá od listopadu 2010, kdy bývalý ambasador USA William Cabaniss řekl MF DNES, že po něm chtěl Martin Barták peníze.

Související:

Bartáka bych vyhodil, říká Gazdík 

Krejčík bude moci mluvit před výborem o armádních zakázkách

Náměstek Barták lyžoval v Krkonoších: Měl vybavení za 65 tisíc 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…