Mohla jsem být kulichem, přiznává Peake. Protekci ale odmítla

04.02.2011 12:54

Poté, co šéf motolské nemocnice Miroslav Ludvík nechtěně prozradil, že v jeho nemocnici mají prominentní pacienti, tzv. kuliši, lepší péči, vychází najevo, že se nejedná o ojedinělý případ.

Mohla jsem být kulichem, přiznává Peake. Protekci ale odmítla

Šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík byl až do nedávna téměř neznámou hlavou jednoho ze zdravotnických zařízení. Poté, co se na internetovém serveru youtube objevilo video, na němž popisuje protekční systém, který ve zdravotnictví panuje, se však velmi proslavil.

Nasadit kulich a všechno půjde...

"Je v této místnosti někdo, kdo nepoužil známého? Třeba když potřeboval opravit auto," ptá se například na videu šéf motolské nemocnice. Z jeho projevu tak vyplynulo, že protekční systém nefunguje výhradně jen ve zdravotnictví, ale i v jiných oblastech.

Sledujeme Kauzu Motol

Systém kulichů, čili protekční péče o vybrané pacienty, přitom Ludvík popsal nechtěně. Ukázalo se přitom, že právě tento systém má v českém zdravotnictví dlouhou "tradici".

Klientská karta otevírá nejedny dveře

"Před lety, když jsem byla zastupitelkou na Praze 1, nám Nemocnice Na Františku nabízela zdarma klientskou kartu. Ta zajišťovala třeba přednostní přijetí u lékaře," upozornila v Lidových novinách na příklad, kdy se s nabídkou protekční péče setkala, také poslankyně Karolína Peake (VV).

V době, kdy nemocnice poslankyni nabídku učinila, se přitom topila v dluzích a potřebovala pomoc od zřizovatele, tedy radnice na Praze 1. Peake ale její návrh odmítla.

Současný šéf Nemocnice Na Františku ale popírá, že by k podobným praktikám v jeho zařízení docházelo i nyní. "Už před mým nástupem byl tento projekt zastaven. Nemíníme jej obnovovat," reagoval  pro LN šéf nemocnice Josef Valenta.

Problém jménem Jurinová

Jeho motolský kolega Ludvík se však kromě prozrazení systému kulichů potýká i s dalšími problémy. Nedávno totiž ukončil pracovní poměr s dlouholetou mluvčí nemocnice Evou Jurinovou. Důvodem byla skutečnost, že mluvčí prozradila, že v době krize ve zdravotnictví odjel na luxusní dovolenou.

A spory mezi ředitelem a bývalou mluvčí vygradovaly i poté, co s ní Ludvík pracovní poměr ukončil. Oba si navzájem psali dopisy - v tom svém Jurinová uvedla, že se napříč nemocnicí zdvihá proti ředitelovi vlna nevole.

Pane řediteli, lidé se Vás bojí

 "A tak, jak šel čas a vy jste postupně upevňoval Vaši politickou moc, jste mnohdy svou zvrácenou sebeprezentací ztrácel sympatie. Lidé kolem,včetně akademické obce, se Vás začali bát," napsala Ludvíkovi Jurinová poté, co odešla z funkce mluvčí.

Sám Ludvík přitom kromě své funkce ve vedení nemocnice zastává i další post - působí jako sociálnědemokratický zastupitel v zastupitelstvu metropole.

Dále čtěte:

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…