Hašek varuje před komunisty. Hlavně nedopadnout jako po Únoru 48

06.02.2011 9:57

Michal Hašek před březnovým sjezdem ČSSD burcuje. Volte mě, nedopustím paktování s komunisty, vzkazuje straníkům.

Hašek varuje před komunisty. Hlavně nedopadnout jako po Únoru 48

Souboj o post šéfa ČSSD finišuje, v sobotu se uskutečnila poslední krajská konference ČSSD ve Středočeském kraji před březnovým sjezdem. Bohuslav Sobotka dokázal stáhnout náskok svého protivníka Michala Haška, a počet nominací je nyní vyrovnaný - 7:7.

"V ČSSD jsem kvůli ideálům a hodnotám, které prosazuje, a to už třináctým rokem. Za tu dobu jsem zažil již pět předsedů - Zemana, Špidlu, Grosse, Sobotku, Paroubka. A tak když budu těsně poražen, zažiji svého šestého předsedu," shrnuje poslední vývoj v sociální demokracii pro ParlamentníListy.cz Michal Hašek.

SLEDUJEME téma volba předsedy ČSSD
Tentokrát se směje David Rath. U něj doma Hašek propadl
Sobotkovi se nedá věřit, píše komentátor

Podle Haška je především důležité pro budoucí postavení sociální demokracie, aby se nepaktovala s komunisty. "Důležitější pro mne je budoucí směřování ČSSD. Vidím paralelu mezi sjezdem v Brně letos a v roce 1947, kdy šlo také o vymezení se v rámci levice, vůči KSČ. Nebudu ten, kdo zruší bohumínské usnesení o zákazu spolupráce ČSSD a KSČM na vládní úrovni," vzkazuje straníkům i veřejnosti Hašek.

Michal ještě nedospěl, směje se Rath

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath, který hodlá kandidovat na prvního místopředsedu strany a podporuje úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotku, se Haškovým slovům vysmál.

"Je to příliš patetické, navíc je směšné srovnávat dnešek se situací před rokem 1948. Myslím si, že Michal ještě nedospěl a snaží se to maskovat nadnesenými frázemi," reagoval na Haškova slova pro ParlamentníListy.cz Rath.

Hašek naráží na to, že se v listopadu 1947 stal předsedou sociální demokracie Bohumil Laušman. Během únorových událostí se v roce 1948 nepřidal na stranu ostatních demokratických stran a jeho kritici tvrdí, že tak přispěl k převzetí moci KSČ. V červnu 1948 se pak československá sociální demokracie sloučila s komunistickou stranou. Sociální demokraté obnovili svou činnost až v březnu 1990.

Sjednotit nekomunistickou levici

Haškovým cílem je sjednotit nekomunistickou levici, jeho kritici mu vyčítají i případný vstřícný postoj k Věcem veřejným a Vítovi Bártovi, který Haškovi vyjádřil podporu. To ale Hašek odmítl.

Více:
Po pádu vlády chce Hašek volby. Rath: Láska k Bártovi bude silnější

"V budoucnu bych rád sjednotil českou nekomunistickou levici, získával voličskou podporu tradičních voličů i nových voličských skupin - mladých lidí, živnostníků a drobných podnikatelů. Rád bych také budoval koaliční potenciál ČSSD pro budoucí převzetí zodpovědnosti za Českou republiku," uvedl Hašek pro ParlamentníListy.cz.

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek nadále mírně favorizuje Bohuslava Sobotku. A nominaci na prvního místopředsedu získal ve "svém" kraji i David Rath. "Sobotka bude mírným favoritem volby předsedy," řekl v sobotu ParlamentnímListům.cz z Řecka Jiří Paroubek.

Loňské parlamentní volby sice vyhrála ČSSD vedená Jiřím Paroubkem, strana ovšem nedokázala získat na svou stranu nikoho ze středových stran. Prezident Václav Klaus tak pověřil sestavením vlády šéfa druhé ODS Petra Nečase. Mnozí politologové upozorňovali na to, že slabinou současné ČSSD je nízký koaliční potenciál.

K sobotní konferenci:
Rath o svém politickém stylu: Urážím, abych poznal
Rathův Dolejš obhájil. Navzdory Urbanově kritice
O čem se diskutuje na konferenci ČSSD? O Rathovi a jeho aroganci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, tom

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…