Sazka zachráněna: Pomůže jí Penta a E- Invest

07.02.2011 12:21

Sazce pomůže při řešení její hospodářské situace společnost Penta.

Sazka zachráněna: Pomůže jí Penta a E- Invest

Loterijní společnost Sazka bude podle informací ČTK při své reorganizaci spolupracovat s firmou Penta. Ta údajně uzavřela strategické partnerství se společností E- Invest.

"Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence," informoval dnes předseda ČSTV Pavel Kořan.

Sazka, která je nyní v insolvenčním řízení, čelí problémům kvůli splátkám dluhů za výstavbu O2 areny. Sazka o aktuální situaci informovala na tiskové konferenci.

Partner Penty Marek Dospiva uvedl, že Penta ustoupila z požadavku na stoprocentní ovládnutí Sazky. Podepsaná dohoda podle něj dává Pentě i E- Investu podíl na zisku Sazky.

"Já vítám tu dohodu, ale cesta k ní nebyla jednoduchá. Pokud se týká Penty, tak ty naše vztahy nebyly v posledních letech růžové, ovšem v zájmu řešení situace jsme našli společnou cestu," zmínil k dohodě generální ředitel Sazky Aleš Hušák, který ve vedení Sazky stále zůstává. V nejbližší době bude ovšem prý svolána mimořádná valná hromada Sazky.

Sazka má prý peníze už na účtu

„Ta dohoda, co jsme podepsali v neděli, umožní společnosti Sazka, že jí budou poskytnuty takové prostředky, že budou umožnovat Sazce vyvedení z insolventního řízení a budou stačit na její rozvoj. Struktura akcionářů by se neměla měnit,"  zmínil pak Martin Ulčák z E- Investu. Prostředky jsou prý nyní již na účtech Sazky.

Od 17. ledna s ní soud vede insolvenční řízení na návrh podnikatele Radovana Vítka, jenž skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Kromě toho také vlastní zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Sazka ale jeho pohledávky neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci není.

Sazka před týdnem zveřejnila v insolvenčním rejstříku, že její majetek činí 14,16 miliardy Kč, z toho pohledávky představují 10,5 miliardy korun. Naopak závazky Sazky jsou celkem 9,4 miliardy korun. Sazka čelí problémům především kvůli splácení dluhů z výstavby sportovní arény ve Vysočanech.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu. Největším je s téměř 68 procenty Český svaz tělesné výchovy, ČOV vlastní dvě procenta.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…