Primátor Svoboda: Prověříme všechny položky ke stavbě Blanky

07.02.2011 16:47

Praha má podle primátora Bohuslava Svobody za stavbu tunelového komplexu Blanka zaplatit až o deset miliard navíc, tedy až 35 miliard. Protože ale Praha takovou částku nemá, bude nyní magistrát zjišťovat auditem ve všech položkách, proč je ta cena vyšší.

Primátor Svoboda: Prověříme všechny položky ke stavbě Blanky

„Budeme zjišťovat, kde došlo ke změně ceny. Ten seznam je ale dlouhý  a obsahuje řadu položek a proto jsme zadali našemu odboru, aby nám zpracoval body k tomu, abychom znali zdůvodnění prodražení. Až prověříme všechny položky, které by se měly platit, tak až poté budeme se zhotovitelem jednat," vysvětlil dnes primátor Svoboda s tím, že cena vzrostla asi u 50 položek smlouvy.

Jeho úřad již v neděli uvedl, že navýšení ceny na 35 miliard jde nad možnosti rozpočtu města a nové požadavky firmy Metrostav, který Blanku staví, navíc podle něj mohou stavbu zpomalit. 

Metrostav: Změnily se technologie

Metrostav si ale stojí za zdražením. Zvýšení ceny mluvčí firmy František Polák přičítá nutným změnám v technologiích, změněným požadavkům magistrátu nebo inflační valorizaci. Zvýšení podle něj není jen za práce Metrostavu, ale také například u dodavatelů technologií.

Polák ale navýšení stavebních cen vysvětluje i novými požadavky Prahy. Změnilo se například zadání k výstavbě Trojského mostu. Ten měl původně stát asi 400 milionů korun, změna mostní konstrukce a další nové požadavky cenu zvýšily o 720 milionů korun.

V průběhu stavby také Metrostav změnil zajištění stavebních jam kvůli spodní vodě nebo konstrukce tunelů kvůli upřesněným výpočtům. "Všechny věci, které tam byly navíc, chceme zaplatit," poznamenal Polák.

Tunel Blanka je součástí výstavby severozápadní části městského okruhu. Doplní již provozovanou část okruhu s tunely zlíchovským, Mrázovkou a strahovským. Komplex  se začal stavět v roce 2007. Stavební práce měly Prahu původně stát 21,2 miliardy korun, technologie dalších 4,5 miliardy. 

Více k tunelu Blanka čtěte ZDE

Březina už v minulosti hovořil o zpoždění

Zprovoznit tunel Blanka se původně předpokládalo na konci roku 2012. Už před primátorem Svobodou ale jeho náměstek Karel Březina (ČSSD) naznačil, že kvůli omezeným finančním prostředkům Prahy se termín pravděpodobně opozdí.

Tunel se během stavby několikrát propadl. Kvůli loňskému propadu zaplatila firma Praze asi 9,5 milionu korun. Dvakrát vznikl kráter ve Stromovce, půda se propadla ale také u ministerstva kultury v Praze 6. Případ vyšetřuje už i policie.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…