Zeman je ikona. Vést po něm stranu je "strašné", říká Mynář

07.02.2011 21:58

Vratislav Mynář, historicky druhý předseda Strany práv občanů - Zemanovci, SPOZ, nemá lehkou úlohu. Nastoupit do funkce po jedné z největších ikon české politiky není rozhodně nic jednoduchého. Významný podnikatel z uhersko-hradišťska však výzvu přijal.

Zeman je ikona. Vést po něm stranu je "strašné", říká Mynář

 

 

 

Podle posledních průzkumů levice sílí, domníváte se, že to bude znamenat i posílení SPOZ?

SPOZ je brána, a správně brána, jako levicově zaměřená strana a samozřejmě budeme rádi, když se tento politický rozestup bude týkat i nás. Ale bez ohledu na nálady v naší zemi chceme dělat svoji práci dál. Samozřejmě, když je u moci pravicová garnitura, tak je zvýšená poptávka po levici. Navíc ty kauzy jako je volba policejního prezidenta či pan Bárta lidi štvou, takže je celkem logické, že pravici ubývají procentuální hlasy.

Pokud dojde kvůli sjednocení daně ke zvýšení cen potravin, lidé, zvláště z příhraničních oblastí prostě v Česku nakupovat nebudou. Co si o tom myslíte?

Lidé nakupují v Rakousku, Německu, v Polsku. Není to jen o potravinách. Podívejte se na ceny benzínu. My jsme v cenách benzínu pomalu nejdražší zemí v celé Evropě. Ale není to dobré. Čím míň u nás budou lidé nakupovat, tím méně peněz půjde republice, prodá se méně našich výrobků a bude méně práce pro naše lidi. Určitě to je špatný směr. Chápu nákupní turistiku, ale je smutné, že lidé od nás už nejezdí nakupovat do zahraničí oblečení, ale je smutné, že tam putují pro brambory a salámy.

Jste stejně jako pan čestný předseda zastáncem severského modelu ekonomiky a demokracie?

Já si nemyslím, že by se pan čestný předseda Zeman vyloženě zhlédl ve Švédsku a nakonec, co se týče demokracie i ve Švýcrasku. Vychází prostě z ekonomických a dalších údajů. Tady bych s ním, ale asi úplně nesouhlasil. Jsme republikou, která je položena trochu jinak geograficky a naše mentalita je trošku odlišná. Nicméně si myslím, že ta cesta, kterou Miloš Zeman navrhuje, je lepší, než se snažit být papežtější než papež. Rozhodně si nesmíme myslet, že jen my v České republice máme patent na rozum. Pojďme tedy tou cestou probádaného a vyzkoušeného.

Jaké je to nastoupit po osobnosti jako Miloš Zeman nastoupit do čela strany?

Strašné. Já se to nestydím říct, strašné. Miloš Zeman je pro mě jednou z ikon české porevoluční politiky, jakékoli setkání s Milošem Zemanem je pro mě obrovským přínosem. Já jsem nabídku předsenictví bral jako určitou výzvu a jsem hrdý na to, že jsem první předseda strany po Miloši Zemanovi. Jednoduché to není, já se to snažím dělat svou cestou, ale s Milošem se o většině věcí radíme. Chci do toho ale vnášet prvky, které mě jsou vlastní jako Vratislavu Mynářovi.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Giuseppe Maiello: Moje zkušenost s Dominikem Ferim. Ještě před aférou. Už je mi to jasné

5:00 Giuseppe Maiello: Moje zkušenost s Dominikem Ferim. Ještě před aférou. Už je mi to jasné

Tříletý trest vězení zhatil Dominiku Ferimu nejen domácí hvězdnou politickou kariéru, ale připravil …