Sněmovna schválila novelu zákona o DPH

09.02.2011 13:00

Poslanci hlasovali por novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Přehlasovali Senát a tak byla norma přijata v původně schváleném znění. Senát navrhoval změnu v uplatňování odpočtu daně a opravu jednoho legislativně technického nedostatku, sněmovna s nimi ale nesouhlasila.

Sněmovna schválila novelu zákona o DPH

Schválená vládní novela má pomoci omezit daňové úniky a jako jedno z opatření zavádí ručení plátců za neodvedenou daň. Novela nemění sazby DPH. Nyní ji dostane k podpisu prezident. 
    

Princip ručení se bude vztahovat jen na plátce daně. Jde o situaci, kdy kupující odebere zboží, zaplatí za něj sjednanou cenu včetně daně, ale prodávající už ji neodvede státu. Na kupujícího dopadne povinnost ručit za daň v případě, kdy dopředu věděl, že prodejce daň státu neodvede, že se úmyslně dostane do takové situace, kdy ji nebude moci zaplatit, nebo že si chce daň zkrátit.
    

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) během projednávání novely opakovaně ujišťoval, že toto opatření nelze zneužít k šikanování podnikatelů. Zdůvodňoval to tím, že podle nového daňového řádu, který platí od letošního roku, musí nést důkazní břemeno finanční úřad a nikoli poplatník. Podle Kalouska jde o jeden z mála nástrojů, který vláda v boji s úniky na DPH má a že riziko jeho zneužití prý neexistuje.

Jednání sněmovny:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…