Poslanci si stěžovali: Ve sněmovně nesedí nikdo z vlády. Pak přišel Kalousek

10.02.2011 9:42

Poslanci dnešní jednací den začali písemnými interpelacemi na členy vlády. A hned třicet minut po zahájení musel řídící schůze Lubomír Zaorálek (ČSSD) přerušit debatu na pět minut. V sálu totiž nebyl jediný člen vlády.

Poslanci si stěžovali: Ve sněmovně nesedí nikdo z vlády. Pak přišel Kalousek

„Kdo je nyní pověřen zastupováním vlády? Protože tady opravdu nikdo z vlády není," řekl jako technickou poznámku poslanec z KSČM Jan Klán.  „A máme vůbec nějakou vládu?," tázal se pak sociální demokrat Jiří Krátký.

„Bez zástupce vlády si nedovedu představit, že tady budeme písemně interpelovat. Takže vyhlašuji pauzu pět minut," prohlásil pak Zaorálek. Do sálu poté přišel alespoň ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a debata tak mohla pokračovat dál. Poslankyně Hana Orgoníková z ČSSD v té době ministra vnitra Radka Johna interpelovala ve věci ukončení projektu Národního centra pro krizovou připravenost a výcvik složek integrovaného systému.

Bude na programu návrh zákona o protikomunistickém odboji?

Dnes dopoledne poslanci s ministry projednávají písemné odpovědi na interpelace, odpoledne budou mít možnost tázat se členů vlády přímo.
    

Na programu sněmovní schůze by dnes mohl být i návrh zákona o protikomunistickém odboji. Norma počítá s tím, že bojovníci proti komunismu by měli nárok na osvědčení účastníka protikomunistického odboje nebo odporu. Mohli by získat postavení válečných veteránů, což by jim přineslo výhody například ve zdravotní péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak.
    

Média tento týden uvedla, že koalice se shodla na tom, že by se současné příjmy bývalých funkcionářů Komunistické strany Československa (KSČ) a zaměstnanců komunistické Státní bezpečnosti (StB) každý měsíc krátily. Tyto peníze by pak dostali lidé, kteří proti komunismu bojovali. Podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika ale nezle nikoho trestat, pokud nebyl pravomocně odsouzen. Pokud tedy koalice dnes návrh zákona na program sněmovní schůzce zařadí, lze očekávat ze strany levice obstrukce.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …