I poslanci odmítli snahy EU o rozpočtovém vymezení

10.02.2011 14:21

Sněmovna odhlasovala stanovisko vlády k odmítnutí návrhu evropské směrnice, kterou chce Brusel stanovit minimální požadavky na rozpočtové rámce zemí EU. Vláda s požadavky směrnice sice souhlasí, měly by ale být vzhledem k zachování státní rozpočtové autonomie právně nezávazné.

I poslanci odmítli snahy EU o rozpočtovém vymezení

Směrnice je jedním ze šesti opatření, které Brusel navrhuje s cílem předcházet budoucím finančním krizím. Cílem návrhu je zavést do vnitrostátních rozpočtových rámců perspektivu víceletého fiskálního plánování nejméně na tři roky, aby se zajistilo dosažení střednědobých cílů, které stanoví EU.
    

Členské státy unie by měly podle návrhu zavést fiskální pravidla kvůli plnění mezních hodnot pro schodek a dluh, a to v celé oblasti veřejného financování. Pravidla by tak platila i pro rozpočty krajů a obcí.

"Ten projekt je mimořádně ambiciózní, ve svém cíli má svoji logiku, ale odpovědně se nelze přihlásit k jeho plnému naplnění do roku 2013," zdůvodnil doporučení ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ministerstva by podle něj "možná s vyplazeným jazykem" stihla dostát závazkům v termínu, "ale u veřejných zdravotních pojišťoven je to naprosto mimo lidské síly". 

Postoj vlády koncem ledna podpořil také Senát.

Čtěte také:


        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…