Rath za Kalouska platit pokutu nechce. Proti výroku soudu se odvolal

10.02.2011 20:14

Spor mezi sociálnědemokratickým poslancem Davidem Rathem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) graduje. Rozhodnutí soudu, že se Rath má Kalouskovi za výroky o jeho domnělém opilectví omluvit a zaplatit pokutu, se poslanci totiž nelíbí. A tak se proti němu odvolal.

Rath za Kalouska platit pokutu nechce. Proti výroku soudu se odvolal

Poslanec David Rath (ČSSD) se odvolal proti pokutě za výrok o údajně opilém ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Rozhodnutí mandátového a imunitního výboru označil za "útok na svobodu projevu a nebezpečný politický precedent".

Pane ministře, vy jste pil...

Jejich spor začal loni na říjnové schůzi sněmovny, kdy Rath řekl na Kalouskovu adresu: "pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře".

Kalousek se proti nařčení ohradil s tím, že mu jeho zdravotní stav nařizuje přísnou abstinenci, a předal výrok k posouzení výboru. Rath se hájí, že výrok řekl jako lékař a že konstatování uvedl jako svůj dojem, a proto že nešlo o urážku. 

"Z tohoto důvodu jsem přesvědčen, že projednávání tohoto případu mandátním a imunitním výborem bylo zcela nesmyslné a udělená pokuta je pak přímým útokem na svobodu projevu a nebezpečným politickým precedentem," uvedl Rath. 

Pokuta je symbolická. Rathovi se ale nelíbí 

Výbor jeho výrok označil za urážlivý a uložil mu pokutu 10.000 korun. Předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) po jednání řekl, že poměr hlasů pro a proti odpovídal rozdělení zástupců koalice a opozice. 

Spory mezi Kalouskem a Rathem kvůli pití alkoholu nejsou ve sněmovně nové. V roce 2009 Rath na ministrovu adresu řekl, že všechny urazí a jde čerpat inspiraci do některé z náleven. Kalousek odpověděl, že se občas opije, ale Rath se chová jako "debil"; rozdíl je v tom, že z opilosti se člověk vyspí.

Více čtěte:

Rath: Je to facka svobodě slova 

Rath nazval Kalouska opilcem, zaplatí pokutu. Totalita, zlobí se Rath 

Foto: Hans Štembera 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…