Ministr Dobeš se zapletl. S odměnou pro šéfku svého sekretariátu

11.02.2011 19:03

Pokud má někdo během půl roku již čtvrtého ředitele svého kabinetu, svědčí to o tom, že si zřejmě neumí postavit kompetentní tým... V tomto duchu komentuje stínová ministryně školství Vlasta Bohdalová (ČSSD) zprávy o tom, že má ministr školství Josef Dobeš (VV) novou podřízenou, o které se navíc vyrojily i další spekulace.

Ministr Dobeš se zapletl. S odměnou pro šéfku svého sekretariátu

Třicetiletá Jana Machálková má za sebou přes svůj mladý věk úctyhodnou kariéru. Studuje bakalářský obor na vysoké škole a už řídí úřad se 423 zaměstnaci. Stala se totiž vrchní ředitelkou kabinetu ministra školství Josefa Dobeše. Za šest měsíců, co je ministrem, už čtvrtou.

Vedle náměstků je tak nejdůležitejším člověkem v rezortu, který organizuje ministrův čas a personálně řídí ministerstvo.

Krátká životnost lidí, kteří v této funkci působili, může být způsobena mnoha vlivy, upřesnit je však nechtěla ani sama Jana Machálková, tím méně ministr. Na email ani sms ParlamentníchListů žádná odezva po celý den nepřišla.

Přitom nástup Machálkové do této funkce, o kterém v pátek informovala MF Dnes, vyvolal hned řadu otázek. Článek se odvolává na informace zveřejněné na portálu ceskapozice.cz, kde se uvádí, že Machálková byla odměněna za měsíc prosinec mzdou a odměnami ve výši 145 tisíc korun - tedy obnosem, který pobírá premiér, a dvakrát vyšší částkou, než kterou si připisuje na účet poslanec.

Je to lež, hájí Dobeš svou podřízenou

Informaci o platu Machálkové však ministr Dobeš popřel, přesto vysvětlit její původ nedokázal. Základní plat však prý pobírá Jana Machálková ve výši 35 330 korun.

Podle stínové ministryně školství Vlasty Bohdalové (ČSSD) svědčí kotrmelce v personální politice o tom, že si ministr Dobeš není schopný vytvořit spolehlivý a kompetentní pracovní tým. "Zpochybňnuje to tak i jeho kompetence v rezortu," uvedla dále pro ParlamentníListy.cz Bohdalová.

Současná ředitelka Dobešova kabinetu začínala jako učitelka v mateřské škole na Olomoucku. Pak v jazykové škole učila cizince češtinu, později se stala personalistkou v britské škole Park lane. Od roku 2008 studuje Univerzitu J.A. Komenského - tedy soukromou vysokou školu.

Přes mlčení na většinu dotazů v tomto ohledu však ministerstvo jednu skutečnost zdůrazňuje. "Vztah ministra Josefa Dobeše a Jany Machálkové je pouze pracovní. Všechny narážky na jeho jinou povahu silně poškozují jak jejich osoby a rodiny, tak i celé ministerstvo."


Související:

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…