John to nepochopil. Petice je pro premiéra, aby ho odvolal, říká odborář

13.02.2011 20:21

Podle šéfa Nezávislého odborového svazu Milana Štěpánka je obhajoba šéfa vnitra Radka Johna (VV) vůči petici policistů chabá. Svému resortu prý nerozumí a měl by tak post opustit.

John to nepochopil. Petice je pro premiéra, aby ho odvolal, říká odborář

Podle ministra vnitra Radka Johna (VV) by policisté za neutěšený stav této složky vnitra měli vinit vládu, přesněji řečeno jejího předsedu Petra Nečase (ODS). Právě kabinet prý totiž stojí za škrty, kvůli nimž se nedostává na platy policistů ani další nutné výdaje.

Policisté ale svou peticí útočí právě na Johna. V dokumentu, který policejní odbory mezi řadové příslušníky policie rozešlou v úterý, žádají dokonce jeho odstoupení z funkce šéfa vnitra.

John: Jsem v tom nevinně

On sám se ale proti obviněním ohrazuje. "Petice má špatného adresáta. Radek John jako jediný vybojoval, že resort jako jediný dostal 2,2 miliardy. Musí být adresována vládě, která řekla, že víc nedá. Je třeba napsat panu premiérovi," uvedl John v nedělních Otázkách Václava Moravce.

K tématu: Policisté, já nic. Petici pošlete premiérovi, vyzývá John


Podle předsedy Nezávislého odborového svazu Milana Štěpánka jsou ale jeho slova jen mlácením prázdné slámy. "Je to písnička, kterou mele pořád dokola," komentoval Johnovy dvoumilionové argumenty pro ParlamentníListy.cz s tím, že John zřejmě vyznění petice špatně pochopil.

"Není směrována jemu, ale panu premiérovi s doporučením, aby ministra vnitra odvolal," vysvětlil Štěpánek. V petici je prý zmíněna řada konkrétních aspektů, které jsou, co se týče chodu policie, alarmující. A ty Johna nechávají chladným.

Dvě miliardy ano. Ale ne pro nás, říká Štěpánek

Jde prý nejen o platy, ale třeba i o personální politiku a vybavení. Právě jejich chod prý John nezvládá. "Neustále hovoří o dvou miliardách, ty se ale týkají datových schránek, ne policie," sdělil ParlamentnímListům.cz Štěpánek.

Ten si ale netroufne odhadovat, zda petice policistů může přerůst v podobně velký spor jako protestní akce lékařů s názvem Děkujeme, odcházíme.


Následovat lékaře? Je to možné

"Záleží na tom, jak velkou podporu petice u policistů najde," řekl Štěpánek s tím, že v této chvíli nehodlá spekulovat ani o tom, zda na konci protestní akce může být skutečné Johnovo odvolání.

S ministrovými výroky ostře nesouhlasí ani bývalý šéf vnitra František Bublan (ČSSD). "Ta prokletá vláda, kdopak ji asi tvoří?" sdělil ParlamentnímListům.cz s tím, že když John "hází" vinu na kabinet, rozhodně se z ní nevyvleče.

Policii nahradí ABL, ironizuje Bublan

Bublan si také troufl ironicky odhadnout, jaká bude budoucnost policie. "Odcházející policisty může nahradit ABL, možná si tato firma vytvoří i medicínskou sekci a nahradí odcházející lékaře," zavtipkoval exministr vnitra v narážce na lékařský protest Děkujeme, odcházíme.

A negativní názor na vedení vnitra Johnem dlouhodobě nezakrývá ani další exministr tohoto resortu Ivan Langer.

"Pokud vím, tak peníze jsou jen jedním z důvodů, proč se policisté a hasiči ododlali k tak bezprecedentnímu kroku. Těmi dalšími jsou nekompetentnost ministra, jeho vystupování a chování," vysvětlil ParlamentnímListům.cz.


Více čtěte:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…