Heger bude jednat s odbory o dohodě. Sejde se i bezpečnostní rada

14.02.2011 8:41

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s lékařskými odbory a komorou projedná návrh dohody, která by mohla odvrátit odchod nespokojených lékařů z nemocnic. Na její přípravě se shodli už v pátek. I přesto se ale dnes sejde Bezpečnostní rada státu, která bude dál chystat nouzové zajištění zdravotnické péče.

Heger bude jednat s odbory o dohodě. Sejde se i bezpečnostní rada

Nespokojení doktoři možná z nemocnic neodejdou. Mohla by tomu zabránit dohoda mezi ministerstvem zdravotnictví, Lékařským odborovým klubem a Českou lékařskou komorou. Dnes by ji přítomné strany měly podepsat. Bude v ní kromě jiného uvedeno, že na platy lékařů půjdou pravděpodobně celé dvě miliardy korun. Doktoři je navíc dostanou v tarifech, jak chtěli, a ne v odměnách.

Ministr Heger ale po posledním jednání v pátek řekl, že spor o výši platů pořád trvá. „Zůstala nerozřešená část platová, kde Lékařský odborový klub zůstává na stanovisku přidání lékařům v částkách mezi osmi a dvanácti tisíci měsíčně. Na naší straně zůstává ten původní návrh v částkách pět až osm tisíc měsíčně podle kvalifikace lékaře," vysvětlil Heger.

Další nároky jsou již dohodnuty

Na dalších nárocích lékařů sdružených pod výzvou „Děkujeme, odcházíme" se podle jeho slov ministerstvo zdravotnictví s lékaři již dohodlo.

Bezpečnostní rada státu řešení situace připravuje pro případ, že by domluva s odboráři ztroskotala a doktoři své výpovědi nestáhli. Ministři z bezpečnostní rady se už dohodli s hejtmany, že armáda poskytne své lékaře, techniku i vozy a vrtulníky na převážení nemocných. Premiér Petr Nečas (ODS) v důsledku toho oznámil, že by mohla pomoci armáda.

Dnes by se měl Heger domluvit se zdravotními rady z jednotlivých regionů, jak po možném odchodu lékařů zajistit co nejvíc péče.

MOŽNÁ JSTE NEČETLI:

Zasedne i plzeňský krizový tým

Jak připomněl Český rozhlas, krizový tým, který připravuje zdravotnická zařízení na hromadný odchod lékařů, zasedne dnes také v Plzni. Tvoří ho všech 24 signatářů memoranda o spolupráci při zajištění zdravotní péče.

V pátek se také sešla Bezpečnostní rada kraje, která uvažuje o vyhlášení krizového stavu. Kraj by tak lékařům, kteří podali výpověď, mohl nařídit zůstat v nemocnicích. Jak uvedl hejtman Milan Chovanec, krizový tým bude dnes řešit nejvíce ohrožené obory v Plzeňském kraji, tedy chirurgii, neonatologii, gynekologii a ARO.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…