Vyhladovět je. I tak může jít Heger na lékaře

10.02.2011 9:54

Zpřísněná opatření pro nezaměstnané mohou výrazně pomoci k návratu lékařů, kteří v rámci Děkujeme, odcházíme opouštějí nemocnice. Podle MF Dnes hodlá ministr Heger nechat lékaře vyhladovět, a těm nezůstane jiná možnost než vzít zavděk jimi samotnými uvolněnými místy. Dnes odpoledne se Heger opět setká se zástupci lékařských odborů.

Vyhladovět je. I tak může jít Heger na lékaře

Ministr zdravotnictví Leoš Heger vytáhl během středy jeden z posledních trumfů ve snaze zlomit odhodlání účastníků protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme. Nabídl, že slíbená miliarda a půl na platy půjde do tarifních tabulek a doktoři tak budou mít jistotu, že peníze dostanou. „Letos přidáme všem natvrdo podle věkových kategorií," uvádí Heger v rozhovoru pro týdeník Reflex.

Nový vývoj:
Šéf Senátu z ČSSD krotí lékaře. Už prý dostali dost
Záchranky vydrží krizi několik týdnů. Pak se Heger musí dohodnout
Vstřícný Heger spěchá. Změna tarifů už příští týden

Od příštího roku chystá ministr zdravotnictví zvednout tarifní tabulku, aby stoupl minimální plat, který dnes činí sedmnáct tisíc u absolventa. „A na druhou stranu - všem doktorům dohromady zvýšíme plat téměř o dvacet procent tak, aby s nějakým minimálním počtem přesčasů byla průměrná mzda šedesát tisíc," plánuje Heger.

Napsali jsme k tématu:
Úřady práce připraveny. Míst pro doktory bude dost

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Vycukaní lékaři se vrátí do nemocnic nebo k jednání

Šéf resortu má ale připravenu postup i pro případ, že by lékaři tento jeho návrh odmítli. Ten spočívá v nutnosti vydržet několik týdnů po 1. březnu, protože pak by se mohli lékaři do nemocnic začít vracet. Šlo by o ty lékaře, kteří nezamíří do zahraničí ani nezvolí jíný způsob profesní seberealizace. Proto aby nezůstali zcela bez příjmů, budou muset zamířit na úřady práce.

Tam budou ale konfrontováni se zpřísněnými podmínkami pro nezaměstnané, které mohou napomoci jejich návratům do nemocnic. Když se MF Dnes Hegera zeptala, zda je pravda, že chce nechat lékaře „vycukat", a věří, že se pak někteří vrátí do nemocnic nebo k jednacímu stolu, víceméně kývl.

Lékařů je nedostatek ve většině zemí EU, reaguje Kubek

Podobné situace se však druhá strana neobává. „Tento pseudoproblém není na pořadu dne. Lékařů je katastrofální nedostatek nejen v ČR, ale ve většině zemí Evropské unie," nepřipouští si v reakci pro ParlamentníListy.cz prezident České lékařské komory Milan Kubek myšlenku, že by lékaři skončili na úřadu práce.

„Přece lékař, který se ztotožní s akcí za zlepšení podmínek lékařů v nemocnicích, nepůjde hned první den na pracák a nenechá se poslat na to samé místo, ze kterého odešel. Jestli tam půjdou, tak nejdříve za půl roku, ale do té doby by všechno kleklo. Pokud bude lékař místo chtít, stačí mu zvednout telefon a nemusí chodit na úřad práce," říká pro ParlamentníListy.cz Miloš Voleman, člen předsednictva lékařského odborového klubu.

Přesto je třeba připomenout, že těm, co požádají o dávky, budou nabídnuta uvolněná místa, kterých bude v souvislosti s protestní akcí Děkujeme, odcházíme dostatek. Lékaři budou muset nabídku přijmout, protože jinak by byli vyřazeni z evidence nezaměstnaných. Tím by přišli o podporu v nezaměstnanosti a další sociální dávky, hrazeno by pak měli už jen sociální a zdravotní pojištění.

K věci:

Jedovatý pšouk, vyjádřil se Hašek. Exodus vážně neorganizuje 

Zavřete Engela a je po exodu, poradil vládě advokát 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…