Svatby nebudou platné. Pražský primátor o možném zrušení voleb

14.02.2011 18:21

Primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda v pondělí shrnul svůj pohled na možné zrušení komunálních voleb do pražského magistrátu. Nikdo podle něho neví, co by následovalo, kdyby byly zrušeny.

Svatby nebudou platné. Pražský primátor o možném zrušení voleb

Pražský primátor Bohuslav Svoboda připomněl, že dvě rozhodnutí soudů, Nejvyššího správního soudu a Městského soudu v Praze, již potvrdily legálnost voleb. „Z toho vycházíme a jsme přesvědčeni, že jsou volby platné. Pracujeme a rozhodujeme tak, jako by zde hrozba zrušení voleb nebyla, neboť město řídíme v dobré víře na základě předchozích rozhodnutí soudu. Nicméně rozhodnutí Ústavního soudu budeme respektovat, i když nemá žádný důvod pro jejich zrušení," zdůraznil Svoboda na neformálním setkání s novináři.

Související: Soud zruší volby. A pak? Neví se. Svoboda by do toho šel znovu


Každé volby někoho diskriminují

Politologické posudky Tomáše Lebedy a Jana Ouzkého podle něho nejsou nezávislé. Magistrát své vlastní vyjádření k Ústavnímu soudu podle Svobody nebude zveřejňovat ze strategických důvodů.

Související: Pražské volby byly nefér. Máme znalecké posudky určené soudu


Podle něho totiž všechny volby nějakým způsobem diskriminují. Už klausule pěti procent je prý diskriminační pro strany, které získají třeba 4,9 procenta hlasů. „V principu u každých voleb v pluralitním demokratickém systému nejsou do určité míry zachovány úplné rovnosti. Už sama pětiprocentní klauzule říká, že ta rovnost tam neexistuje," uvedl primátor.


Tři možnosti

Podle Svobody existují tři základní možnosti: Ústavní soud žalobu zcela zamítne, zamítne ji z části, či jí vyhoví v plném rozsahu. V případě částečného zamítnutí by volby zůstaly v platnosti, ale musel by se měnit zákon.

Za předpokladu, že soud vyhoví v plném rozsahu, tak podle Svobody nikdo neví, co by se dělo pak, neboť pro neexistuje precednes a není to podle něj právně upraveno. Neví se, zda by do nových voleb řídil Prahu stávající primátor, předchozí primátor či správce určený ministrem vnitra.

Otázka platnosti rozhodnutí

Byla by pak také otázka, zda by zůstaly v platnosti právní akty. „Nevěděli bychom pak, zda ti, co jsou oddáni, jsou skutečně oddáni, či jsou ještě svobodní," vtipkoval primátor. „Někteří by nově nabytou svobodu možná ocenili," dodal se smíchem náměstek primátora Karel Březina známý svými milostnými aférami.

Svoboda také potvrdil, že by v případných nových volebh znovu kandidoval za předpokladu, že by ho pražští občanští demokraté znovu nominovali.

Rozhodne soud ještě v únoru?

Strana zelených, Evropští demokraté a Věci veřejné ve své stížnosti zpochybňují ústavnost části zákona o volbách do zastupitelstev obcí a rozdělení hlavního města do sedmi volebních obvodů.

Termín, kdy Ústavní soud stížnost projedná, je podle neoficiálních informací polovina února. „Nemáme žádný předběžný termín, je to na vlastním rozhodnutí soudu," uvedl k tomu Svoboda. Ústavní stížnost podalo na začátku roku rovněž Hnutí Občané za svá práva, které tvrdí, že volby do pražského zastupitelstva by se měly konat v rámci krajských, nikoli komunálních voleb.


Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…