Ředitelem šumavského parku bude Jan Stráský. Jen dočasně

14.02.2011 14:29

Ředitelem Národního parku Šumava se stane od 16. února někdejší předseda vlády České a slovenské federativní republiky Jan Stráský. Jeho jméno dnes zveřejnil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Ředitelem šumavského parku bude Jan Stráský. Jen dočasně

"Pan Jan Stráský je osobnost požívající širokého respektu, má čistý štít a zná na Šumavě každý kámen. Několik let byl navíc předsedou Rady parku," vysvětlil ke jmenování Stráského Chalupa. Nevyslyšel tak doporučení výběrové komise, která mu doporučila tři jiné kandidáty.

Výběrová komise ministerstva v lednu doporučila ministrovi Chalupovi na funkci ředitele Národního parku Šumava Pavla Kitzbergera, Jiřího Mánka a Jaroslava Obermajera. 

Mandát Stráského ale bude vymezen. Jako prvotní bude muset Stráský vytvořit plán k ochraně lesa a péče, aby se zamezilo rozšíření kůrovce.

Stráský také zajistí novou podobu návštěvního řádu, kde bude obsahem i problematika splouvání Vltavy. "Návštěvní řád by měl být v požadavku se správními předpisy ČR a EU a zpřístupní Šumavu lidem," podotkl k tomu Chalupa.

Chce zklidnit znesvářené strany

Stráský by podle Chalupy měl situaci v parku uklidnit a usmířit znesvářené strany. Má také připravit zákon o šumavském národním parku. Stráský pak za základní princip své práce označil hledání kompromisu. "Vidím hřiště pro jednotlivé zákonem předpokládané a důvodně předpokládané  činnosti parku," vysvětlil.

Stráského dosavadní angažmá ve vztahu k Národnímu parku Šumava ale kritizuje část ekologů i přírodovědců. Ekologická organizace Hnutí Duha Chalupův dokonce tvrdí, že Stráský léta vede vede "nesmiřitelný boj proti národnímu parku." A navíc prý patřil prý mezi hlavní autory plánu na odtržení řady částí Šumavy od parku, což by v nich umožnilo běžnou těžbu dřeva.

Jan Stráský byl v devadesátých letech významným politikem ODS a později Unie svobody. Byl ministrem dopravy (od ledna 1993 do října 1995) a ministrem zdravotnictví (od října 1995 do ledna 1998). Předsedou vlády České republiky byl v roce 1992 (2.7. 1992 až do 31.12. 1992). V lednu 1998 vystoupil z ODS a vstoupil do Unie svobody.

Ministr životního prostředí také zmínil, že novým šéfem Českého hydrometerologického úřadu bude Vladimír Dvořák.

Foto: ceskyrozhlas.cz

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…