Dobeš je štědrý. Jeho zaměstnanci berou více, než jim přísluší

15.02.2011 13:26

Ač zaměstnanci resortu školství nemají příslušné vzdělání, dostávají platy, jakoby jej měli. Podle ministra Josefa Dobeše (VV) ale nejde o nic špatného, prý mu kvůli propouštění zbyly peníze na odměny, jež chtěl rozdat.

Dobeš je štědrý. Jeho zaměstnanci berou více, než jim přísluší

Ministr školství Josef Dobeš (VV) má hodně co vysvětlovat, a to nejen co se nezvykle vysokého finančního ohodnocení vrchní ředitelky svého kabinetu Jany Machálkové.

Má jenom maturitu. Dostala ale 145 tisíc

Ta, ač studuje teprve bakalářský obor na soukromé Univerzitě J. A. Komenského, dostala v prosinci od svého zaměstnavatele statisícové odměny.

Není ale sama, kdo pobírá jiný plat, než který mu dle tabulkového rozpětí přísluší. Například ředitel personálního odboru na ministerstvu školství Luděk Havránek je zařazen ve 14. platové třídě, a to i přesto, že na tuto výši mzdy dle tabulek dosahují pouze vysokoškolsky vzdělaní zaměstnanci.

Havránek má přitom podle informací serveru Lidovky.cz  ukončené pouze střední odborné vzdělání.

K tématu: Dobře placený úředník nakope kmotrům zadek, hájí Bárta Dobeše

Podle ministerstva však zákon stanoví výjimku - pokud zaměstnavatel nesežene dostatečně kvalifikovaného zaměstnance, může na omezenou dobu daný post obsadit někým, kdo odpovídající vzdělání nemá, a dát mu zároveň plat ve vyšší třídě.

Mluvčí se vytáčí

"Luděk Havránek je zde jen dočasně jako krizový manažer," vysvětlil serveru mluvčí ministra školství Václav Koukolíček.

Otázky platů tak bude muset zřejmě Dobeš v blízké době vysvětlovat nejen co se týče těch pro Machálkovou, ale také pro další pracovníky. Desetitisíce korun, které dal v prosinci navíc právě šéfce svého kabinetu, obhájil tím, že poté, co propustil 18 procent lidí, mu na kvartální odměny zbyly peníze až do výše 100 tisíc.

Více čtěte:

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…