Tady někomu chybí autorita, říká Bém o tendru na čističku

16.02.2011 7:21

EXKLUZIVNĚ Bývalý primátor Prahy Pavel Bém považuje prodlužování miliardového tendru na čistírnu odpadních vod za alibismus. Novému vedení města podle Béma chybí autorita.

Tady někomu chybí autorita, říká Bém o tendru na čističku

Pavel Bém (ODS) kritizuje pražskou radnici za prodlužování tendru na stavbu čistírny odpadních vod. Sám šestimiliardovou soutěž loni v září jako tehdejší primátor vypsal. Bývalý první muž Prahy nechce mít s pochybnostmi, které výběrové řízení provází, nic společného. Fakt, že město nyní „jeho" tendr kontroluje a kvůli tomu i oddaluje uzávěrku, Bém označil za alibismus.

„Vše je odpovědností nového vedení města. Prodlužování považuji za cestu do alibistických pekel. Zdá se, že zde chybí autorita...," napsal serveru ParlamentníListy.cz bez dalšího vysvětlování exprimátor.

Psali jsme:
Michálek stírá podezřelý tendr: Čistička by mohla stát polovinu

Dědic tendru primátor Bohuslav Svoboda (ODS) sáhl ke kontrole obchodních podmínek soutěže krátce po uvedení do úřadu, kdy se na čističku valilo jedno podezření za druhým. Doteď si na údajně nefér zadání stěžuje opoziční TOP 09, bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek a třeba i někdejší radní Strany zelených Petr Štěpánek.

Také právníci magistrátu Svobodovi řekli, že podmínky tendru mohou být diskriminující, načež primátor sestavil speciální komisi k posouzení kritizovaných podmínek tendru a zároveň kvůli tomu prodloužil termín odevzdání přihlášek. Mediální přestřelce s Bémem se ale snaží vyhnout.

Dále čtěte:
Autor stížnosti na volby: Pokud vyhrajeme, vrátí se Bém a jeho lidé
SLEDUJEME téma Zrušené pražské volby?

Svoboda mediální přestřelku nechce

„Co k tomu říká Pavel Bém, já nevím. Nevím, jestli to řekl, proč to řekl, ani v jakém kontextu to řekl. Takže když na to odpovím, zase vyvolám další duchy," reagoval Svoboda pro ParlamentníListy.cz.

Na vysvětlenou nicméně dodal: „Termíny získání evropských prostředků nejsou ohroženy. Termín včasného ukončení výběrového řízení není ohrožen. Vejde se to do všech limitů, které máme."

Právě dotace z Bruselu, hrozba stížností a pokut byly důrazně opakovaným argumentem, proč tendr dokončit co nejdřív. Říkal to Bém a do určité doby i Svoboda. Nakonec ale město rozlepí obálky s nabídkami namísto v prosinci 2010 až v dubnu 2011.

„Kdybychom tehdy podezřívanou soutěž ukončili a vypsali úplně novou, kdokoli z účastníků tendru by po nás mohl chtít uhradit vzniklé náklady," vysvětlil serveru ParlamentníListy.cz Jan Bouček z odboru městského investora.

Není všem stížnostem konec

I tak ale zřejmě nemusí být hrozba zažehnána. „Upravování podmínek tendru v jeho průběhu je přímo pozvánkou pro ty, kteří v soutěži neuspějí, aby si na její průběh stěžovali," řekl redakci bývalý radní Strany zelených Petr Štěpánek.

Vedení speciální komise magistrátu k čističce se ovšem brání interpretaci, podle které, chce město podmínky tendru za běhu „opravovat" či „měnit".

„Rozhodně nejde o opravování. Úkolem komise je, mimo jiné, případné zpreciznění podmínek tendru, aby nevznikala nedorozumění a zbytečné pochybnosti," sdělil redakci místopředseda speciální magistrátní komise k čističce Radek Lohynský, radní ODS. Také sám předseda komise Svoboda řekl redakci, že se o žádné měnění podmínek soutěže nejedná.

Rafaj: Tendr do jisté míry měnit lze

Ať tak či onak, hlavní slovo bude mít v případě stížností antimonopolní úřad. „Zadávací podmínky v průběhu zadávacího řízení do jisté míry měnit lze, je však nutno přiměřeně přizpůsobit lhůtu k podání nabídek," řekl serveru ParlamentníListy.cz šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

Jak informovaly ParlamentníListy.cz, Rafajův úřad už na stole jednu stížnost k tendru má. Na přelomu roku ji podala opoziční TOP 09. „Podnět je v současné době prošetřován, abychom zjistili, zda existují důvody k zahájení správního řízení. Vzhledem k počáteční fázi šetření nemůžeme sdělit žádné další konkrétní informace," uvedl šéf úřadu.

Antimonopolní úřad může podle Rafaje případně zadávací řízení nebo některé z úkonů dodavatele zrušit. Pokud by Praha už měla podepsanou smlouvu s dodavatelem, může dostat pokutu a případně může úřad i nakázat přerušení plnění smlouvy.

Hrozby stamilionových sankcí se Praha nezbaví

Evropské dotace podle Boučka, Svobody i Michálka prodloužením tendru ohroženy nejsou, jelikož Brusel se na průběh soutěže neptá. Ale hrozbě tučné pokuty za to, že Praha nevyhověla směrnici, podle které měla na Císařském ostrově čistírna stát už letos na Nový rok, se město už nevyhne.

Pokud Evropská komise požene Prahu před soud, hrozí metropoli pokuta a penále za každý den, kdy nová čistírna ještě nepracuje. Jedná se o stamilionové částky.

„To se těžko počítá, kolik by ty pokuty mohly být. Záleží, jak by k nám byl soud shovívavý. Doteď se ale na Císařském ostrově ani nekoplo do země. A já nevím, jak tohle budeme v Bruselu vysvětlovat," dodal Bouček.

Související:
Svoboda nechává miliardový tendr běžet. Čistička s Drobilem nepadne
SLEDUJEME kauzu Drobil

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…