Lékaři chtějí podpisy šéfů vládních stran. Pak uvěří memorandu

16.02.2011 12:04

Memorandum, které s lékaři dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), nebudí důvěru mezi samotnými lékaři. Dohoda by měla zabránit odchodu 3837 doktorů z nemocnic. Odpovědnost si mezi sebou předává vláda s Lékařským odborovým klubem.

Lékaři chtějí podpisy šéfů vládních stran. Pak uvěří memorandu

Podle předsedy Lékařského odborového klubu (LOK) Martina Engela nejsou v memorandu záruky, že se všechny sliby splní. Memorandum by prý měli garantovat svými podpisy předsedové všech koaličních stran. Řekl to deníku Právo.

Vláda trvá na tom, aby první krok udělal LOK

ČTK zjistila od vlády zjistila, že o platech lékařů bude jednat až po ukončení protestní akce ze strany LOK. Premiér Petr Nečas (ODS) by měl postoj vlády objasnit na odpolední tiskové konferenci.

LOK chce akci odvolat ale až tři dny po schválení memoranda. Konkrétní výsledek ale bude znám až po celostátní poradě předsedů místních organizací LOK.

Pokračují krizová opatření

V krajích se zatím dál připravují krizová opatření. Ve Zlínském kraji má odejít 260 lékařů, což odpovídá 40 % jejich celkového počtu. Krizový scénář zatím neodvolali. Nemocnice na Vysočině odkládají plánované operace, u nichž by doba léčení přesahovala do března.

Pokud se LOK nedohodne na přijetí memoranda a stažení výpovědí, kraj Vysočina zveřejní seznam oddělení, která budou v jednotlivých nemocnicích uzavřena.

Lékařské odbory na jihu Čech ukončí akci jen, pokud dostanou záruky k naplnění memoranda. Stejně je tomu i ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Nikdy nebude stoprocentní jistota

Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka potřebují obě strany záruky. Lékaři, že vláda memorandum bude plnit, a vláda, že lékaři výpovědi stáhnou. Nejistota je na obou stranách, ale nikdy nebude stoprocentní jistota.

„Největší zárukou je síla a odhodlání lékařů, Lékařského odborového klubu a lékařské komory, kteří budou schopni plnění memoranda lékařům garantovat," řekl Kubek Právu.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Související:

Heger se dohodl s odbory na memorandu. Lékaři zuří 

Lékaři zůstávají, radují se české noviny. Zkazí jim Engel radost? 

Dohoda s lékaři se nelíbí ODS. Kalousek žádá konec exodu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…