Sociální demokrat Roman Houska – symbol změny v ústecké ČSSD?

18.02.2011 9:00

Po nedávné krajské konferenci ústecké ČSSD prohlásil její nový předseda Arno Fišera, že se ústecká ČSSD nyní bude měnit k lepšímu, že se bude „odkmotrovávat“.

Sociální demokrat Roman Houska – symbol změny v ústecké ČSSD?

Kandidát na předsedu ČSSD Michal Hašek, který získal na této krajské konferenci nominaci na předsedu ČSSD, mluvil o „pozitivní změně" a výsledky přivítal přímo symbolicky - poslal spolu s brněnským primátorem a kandidátem na místopředsedu Romanem Onderkou pětilitrovou láhev whisky Chivas jednomu ze symbolů této „pozitivní změny" v ústecké krajské organizaci ČSSD, Romanu Houskovi.

Kdo je Roman Houska, o něž se opírá Arno Fišera i Michal Hašek? Pokusili jsme se sestavit jeho portrét na základě článků a reportáží, které byly o Romanu Houskovi, který je partnerem ústecké hejtmanky Jany Vaňhové, dosud zveřejněny. Posuďte sami, zda s lidmi, jako je Roman Houska, může někdo mluvit o tom, že se ústecká ČSSD bude měnit k lepšímu...

„Dne 4. 12. 1991 v Kadani požadovali pod pohrůžkou zabití nebo zničení majetku po Václavu Paparegovi vydání částky 100 000 Kč"

V listopadu 2003 vychází v časopisu Týden článek „Podkrušnohorské Palermo", který pojednává o tehdejších poměrech v severočeském Chomutově. Hlavními hrdiny tohoto článku jsou Belčevův gang, někdejší starosta Chomutova, pozdější senátor a podle médií „kmotr ODS" Alexandr Novák a ... Roman Houska.

Ten je v tomto článku popisován jako člověk, který pomáhal chomutovskému poslanci Jaroslavu Krákorovi (kterému spolu s Janou Vaňhovou dělá poslaneckého asistenta) „pacifikovat" nepohodlné stranické organizace ČSSD a v devadesátých letech „během malé privatizace na Chomutovsku byl podle vyšetřovatelů společně s Týrem namočen do vydírání. Skupina složená z několika místních podnikatelů měla - jak praví obžaloba - mimo jiné zastrašovat a napadat konkurenty. "Nespřízněné" zájemce o některé podniky, které v té době šly do dražby" (citace: Týden, 23. 11. 2003). Mimochodem, podle časopisu Týden, je někdejší Houskův spolupodezřelý Stanislav Týr člověkem, který převzal firmu Stop po „brutálním bulharském obchodníkovi s bílým masem Belčevovi". Housku líčí Týden tak, že „vedle Týra je „nejobávanější a nejvlivnější člověk ve městě. Nutno dodat, že autor těchto řádek byl svědkem scén, kdy anonymní svědci během rozhovoru šeptali s odůvodněním, že v dotyčném lokále sedí Týrovi a Houskovi lidé."

Přejížděl asistent poslance ČSSD Roman Houska nohu strážníkovi?

Nejznámějším případem, v němž Roman Houska, místopředseda okresního výkonného výboru ČSSD v Chomutově a životní partner bývalé místopředsedkyně ČSSD, zástupkyně primátorky Chomutova a dnešní hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové figuroval, byl případ, kdy měl najíždět na strážníka městské policie v Chomutově. Incident se měl odehrát v říjnu 2003 a informoval o něm deník Právo. Houska měl být při parkování zastaven městským strážníkem, se kterým se dostal do sporu a strážníkovi měl přejet nohu. On sám pak tvrdil, že byl „šikanován", strážník si prý nohu pohmoždil, když mu kopal do auta a proto podal trestní oznámení. Následující den pak v deníku Blesk vyšel článek „Kryje radnice poslancova asistenta?", kdy se pozastavují nad tím, že vedení města neohlásilo tento incident jako útok na veřejného činitele a nadřízení městského strážníka dokonce kritizovali strážníkův postup, kdy podal trestní oznámení, protože jej prý „nekonzultoval s vedením radnice".

Právo, 27.10. 2005, „Exasistent poslance zřejmě zdržuje soud"

Jako obžalovaný Roman Houska ale tvrdí, že je jen velmi zaneprázdněný

Bývalý asistent poslance parlamentu a člen krajského výkonného výboru ČSSD Roman Houska, obžalovaný z útoku na veřejného činitele, se zřejmě rozhodl, že unaví soud zdržováním. Nejdřív k jednání nepřišel vůbec, podruhé si vybral advokáta tak pozdě, že se nestihl v zákonné lhůtě seznámit s obžalobou. Navíc zvolil obhájce, který má čas až příští rok.

„Je to výsostné právo obžalovaného. Může si zvolit obhájce, kdy chce," pokrčila rameny soudkyně. Stejně snadno může Houska advokáta vyměnit za jiného, a to před každým dalším přelíčením. Při vhodném načasování by se soud táhl léta.
„Možná se mu to vyplatí, podobně jako v případě vydírání. Letos krajský soud zastavil jeho stíhání kvůli neúměrně dlouhé době projednávání," připustil Houskův lovosický kolega Jan Piegl. „Nesmysl, není v tom žádný úmysl. Jsem jen velmizaneprázdněný člověk," zeširoka se usmíval Houska.

Obžaloba ho viní z toho, že před dvěma lety napadl jednoho z chomutovských strážníků a svým vozem mu přejel nohu. Houska naopak tvrdí, že ho strážníci šikanovali za parkování v Hálkově ulici. „Běžně tu stávají i jiné vozy, ale jen ten můj městské policii vadí. Stěžoval jsem si a stal jsem se terčem cílené akce. Strážníci na mě čekali pod oknem skoro hodinu," tvrdil tehdy Houska.

Brýlatý strážník s přejetou nohou však patřil podle bývalého ředitele MP k nejslušnějším lidem v týmu. „Nikdy s ním nebyly problémy," řekl Právu. Podle Housky to však je tak prohnaný člověk, že si po politikově odjezdu nechal dobrovolně přejet nohu, aby si mohl vymyslet útok. „Udělal si to sám, když viděl, že přestřelil," tvrdí Houska.

Před soudem nestojí poprvé. Spolu s dalšími třemi lidmi, včetně Stanislava Týra, obžalovaného nyní za závažnou trestnou činnost ve zločinném spolčení, podle obžaloby v 90. letech vydírali podnikatele z Chomutovska. Údajně z nich vymáhali peníze za neexistující manka a vyhrožovali jim fyzickou likvidací nebo zničením najetku.

Například za to, že se zúčastnili dražeb budov, které čtveřice chtěla, a tím zvýšili cenu prodávaných objektů. Nemilosrdně vymáhali také částky údajných zpronevěr či dluhů.

Poškození se však žádné satisfakce nedočkají. Letos v létě krajský soud stíhání všech obžalovaných zastavil. Trvalo prý příliš dlouho a proces by tedy nebyl spravedlivý. „Je však třeba uvést, že průtahy zavinili také obžalovaní, kteří nechodili k hlavnímu líčení," připustil soud. Z odůvodnění verdiktu je také cítit podezření, že se soud vždycky nechoval úplně nezávisle. „Je patrné, že soud prvního stupně tuto věc nechce soudit a pokouší se jí zbavit," píše se v usnesení.

Houskovo stíhání podle některých soc. dem. špiní jméno strany na severu Čech. „Je trochu smutné, že navzdory stanovám nebylo Houskovi pozastaveno členství, přestože byl a nyní znovu je soudně stíhaný," postěžoval si ve středu Piegl. „Však ono na něj taky dojde," usoudil bývalý Houskův kolega Jaroslav Říha.

Oba někdejší Houskovi spolustraníci se na líčení přišli podívat dobrovolně, nebudou vypovídat jako svědkové. „Nemám rád mafiánské metody. Zvlášť pokud se spojují s nějakým sociálním demokratem. Chtěl bych vědět, jak to tehdy celé bylo," vysvětlil cestu z Lovosic do Chomutova Piegl.

Deník.cz, 20.3. 2009: „Asistent poslance a přítel hejtmanky dostal podmínku"

Chomutov - Rok vězení s odkladem na zkušební dobu jednoho roku. Takový trest dostal v pátek u soudu asistent poslance a vlivný člen krajské ČSSD Roman Houska za to, že v roce 2003 přejel strážníkovi nohu.

Houska k soudu nepřišel, verdikt si tak vyslechl pouze jeho obhájce. „Další kroky budeme dělat po poradě s klientem," prohlásil po skončení líčení.Státní zástupkyně byla s rozsudkem spokojená, protože takový požadovala.

Chomutovský soud jen potvrdil svůj dřívější verdikt ze začátku roku 2008. Případ dostala soudkyně Lenka Chalupová znovu na stůl, protože před krajským soudem jeden ze svědků, Václav Mužák, změnil výpověď. U okresního soudu ale zase obrátil a tvrdil, že předtím ho Houska donutil ke křivé výpovědi. Jak se však soudkyně vyjádřila, Mužákova výpověď stejně nebyla pro případ rozhodující, protože není příliš věrohodný.

Deník se Houskovi dovolal na mobilní telefon, ale ten hned po představení redaktora hovor ukončil. „To je omyl," řekl a zavěsil.

Houska je douholetým asistentem poslance Jaroslava Krákory (ČSSD) a má také velký vliv na dění v ČSSD v Chomutově i v celém Ústeckém kraji. Je místopředsedou Okresního výkonného výboru v Chomutově a členem Krajského výkonného výboru. Známý je ale spíš jako muž s velkým neoficiálním vlivem, jako "šedá eminence" místní politky. Je také partnerem hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové.

Milionový pár

V roce 2005 vyšel v časopise Týden článek, který se zabýval podivnou půjčkou mezi Romanem Houskou a jeho partnerkou, ústeckou hejtmankou Janou Vaňhovou:

„Může bývalá učitelka základní školy a komunální funkcionářka ČSSD bez problémů vydělat dva a půl milionu korun? Zřejmě ano. Přesně tolik totiž půjčila místopředsedkyně ČSSD Jana Vaňhová chomutovskému sociálnímu demokratovi Romanu Houskovi.

Milionový sociálnědemokratický pár z Chomutova. Jana Vaňhová, nyní místopředsedkyně ČSSD, a Roman Houska k sobě mají blízko. Donedávna pracovali v jedné kanceláři pro poslance Jaroslava Krákoru (ČSSD). V roce 2003 půjčila bývalá učitelka základní školy Vaňhová podnikateli Houskovi 2,5 milionu korun. Podle zástavní smlouvy ze 14. května 2003 uložené u Katastrálního úřadu v Chomutově zastavil Houska na oplátku Vaňhové část svého domu. Stalo se tak v době, kdy spolu fakticky žili jako partneři.

Obou sociálních demokratů se lidé v Chomutově bojí (viz TÝDEN č. 48/03). Mají prý „své" známé na důležitých úřadech. Houska je navíc dodnes podezřelý z vydírání při malé privatizaci počátkem devadesátých let: soudní spor se vleče už řadu let. Podle obžaloby se měl s několika dalšími společníky podílet na zastrašování některých zájemců o privatizovaný majetek; Houska tvrdí, že je nevinný.

Jak si mohla Vaňhová vydělat dva a půl milionu? Podle informací TÝDNE nebyly majetkové poměry někdejší členky KSČ v minulosti nikterak nadstandardní. Byt na sídlišti v Klášterci nad Ohří obývá manžel, s nímž nežije. Průměrný plat učitelky, což bylo její zaměstnání, činil v polovině devadesátých let zhruba 8,5 tisíce korun měsíčně; vzhledem k tomu, že Vaňhová má ukončené pouze středoškolské vzdělání, mohl být nižší. Situace se patrně dramaticky nevylepšila ani poté, když se v roce 2002 stala placenou asistentkou chomutovského poslance Krákory. Asistenti nyní mohou pobírat až 25 tisíc měsíčně.

Zmíněné otázky místopředsedkyně ČSSD Vaňhová nevysvětlila, nezvedala totiž telefon. Na textovou zprávu také nereagovala, místo ní zavolal Houska. „Co otravujete? Vypadněte z Chomutova. Všechno proběhlo podle zákona," zlobil se. Na dotaz, proč místo Vaňhové volá on a zda se místopředsedkyně k majetkovým poměrům vyjádří, odsekl, že nevidí důvod. Vaňhová do uzávěrky čísla nereagovala. Odpověď se nepodařilo získat ani prostřednictvím tiskového odboru ČSSD.

Vaňhová se stala členkou sociální demokracie v roce 1997 v Klášterci nad Ohří. O pět let později začala pracovat u poslance Krákory, v roce 2004 přesídlila z mateřské klášterecké organizace do chomutovské. Letos v březnu byla zvolena místopředsedkyní ČSSD pro styk se „spřátelenými" organizacemi, například s odbory. Jak na první pohled nevýrazná kandidátka mohla vystoupat na tak vysoký post? Svou roli sehrály stranické intriky. „Její skupina slíbila podporu všem. Grossovi proti Škromachovi, Škromachovi proti Grossovi a tak dále," říká někdejší předseda ústecké krajské organizace ČSSD Jaroslav Foldyna.

Právě Foldyna má na „přítele" Vaňhové Housku nepříjemné vzpomínky. V lednu letošního roku ho na konferenci krajské ČSSD ostře napadl. Dalším Houskovým mediálně známým výstupem byl incident s městským strážníkem v Chomutově v říjnu 2003. Městský policista vypověděl, že na něho Houska najel autem. Důvod? Upozornil ho, že špatně parkuje, a začal mu vyměřovat pokutu. Houska se bránil, že jde o spiknutí politických rivalů, kteří chtějí poškodit jeho dobré jméno. Případ se rozplynul do ztracena.

Poslanec Krákora se již v minulosti vyjádřil, že ho Houskovy problémy nezajímají. „Předložil čisté lustrační osvědčení a čistý trestní rejstřík," uvedl.

MF dnes, 7.3. 2007: „Za zakázku dejte 250 tisíc"

Podnikatel tvrdí, že po něm člen ČSSD Roman Houska chtěl úplatek. Politik to označuje za nesmysl

Severní Čechy - Podezření z úplatkářství čelí Roman Houska z Chomutova. Bílinský podnikatel Jan Šámal tvrdí, že po něm chtěl tento známý funkcionář ČSSD úplatek 250 tisíc korun za to, že mu zajistí vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova. Houska naopak tvrdí, že Šámal lže, a chystá na něho trestní oznámení pro křivé obvinění, jedno už také podal.

„Jak bych mohl ovlivnit výběrové řízení, když jsem v té době nebyl ani chomutovským zastupitelem," hájí se Houska, člen okresního výkonného výboru ČSSD v tomto městě.

„Mělo to nějaké vazby na zastupitelstvo a radu města. Říkal, že ji dokáže přes svoji stranu ČSSD zmanipulovat," vypověděl podnikatel Šámal v pondělním pořadu České televize Reportéři ČT.

O úplatek si podle Šámalových slov měl Houska říci v průběhu výběrového řízení, které se konalo před třemi lety. Podnikatel nic nezaplatil. Podle něj to však není poprvé, kdy měl Houska chtít po někom peníze za službu.

„Vím ještě o dalším podnikateli, který měl s panem Houskou podobnou zkušenost. Ten do toho případu ale vůbec nechce být zatažen," tvrdí Šámal. Další podrobnosti o uplácení nechtěl Šámal sdělovat s tím, že mu někdo vyhrožuje. „Od rána mě bombardují určití lidé," uvedl jen.

Spor, kde stojí tvrzení proti tvrzení, vyplynul na povrch loni v dubnu, kdy kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vtrhli do kanceláří chomutovské radnice při prošetřování prodeje městského majetku a zabavili některé dokumenty. Mezi nimi i složku týkající se pronájmu parkoviště.

„Pracovníci tohoto útvaru se pak na mě obrátili, abych jim vše vysvětlil," říká Šámal.

K výslechu na ÚOOZ pak zamířil i Houska. „Podal jsem jim vysvětlení a tím to pro mě skončilo. Nikdo mě z ničeho neobvinil," uvádí Houska.

Vlivný sociální demokrat a přítel místopředsedkyně strany Vaňhové přiznává, že se během konkurzu na provozovatele parkovišť se Šámalem skutečně sešel. Impulz ke schůzce podle něho ale vzešel od podnikatele. „Otravoval mě pětkrát nebo šestkrát po telefonu, že se mnou potřebuje mluvit. Přišel jsem k němu do restaurace a on mi řekl, že by chtěl vyhrát výběrové řízení. Já jsme mu odpověděl, že nejvyšší nabídka to vyhraje," tvrdí.

Bílinský podnikatel nakonec v soutěži zvítězil. „Parkoviště jsme provozovali dva roky, pak nám radnice neprodloužila smlouvu," uvádí Šámal, který vlastní restaurace a autodopravu."

ČT, 5.3. 2007: „Sociální demokrat Roman Houska chtěl zastrašit reportéra ČT

Marek WOLLNER, moderátor: Významný severočeský sociální demokrat Roman Houska věřil, že následující reportáž nikdy nespatří světlo světa. Vyhrožoval mocnými spojenci a když to nezabralo, podal na reportéra Karla Vránu trestní oznámení. Našel si dokonce i falešného svědka, který měl našeho redaktora zdiskreditovat. Svědek měl však už podobných služeb dost a proto se rozhodl promluvit. Praktiky pana Housky tak postupně vyplouvají na povrch. Podívejte se sami.

Karel VRÁNA, redaktor: V dubnu loňského roku vtrhlo na chomutovskou radnici policejní komando. Maskovaní muži zabavili písemnosti týkající se řady výběrových řízení, které tamní radnice vypsala. Jedním z nich byl konkurz na provozování parkoviště na hlavním chomutovském náměstí.

Ivana ŘÁPKOVÁ, primátorka Chomutova /ODS/: Toto výběrové řízení připravovali technické služby. A v podstatě tak, jak komise rozhodla o výběru toho nejlepšího uchazeče, tak pak rada to výběrové řízení, respektive rozhodnutí komise schválila.

Karel VRÁNA, redaktor: Výběrové řízení proběhlo za zvláštních okolností. O úplatek za vítězství si měl tehdy říci vlivný severočeský sociální demokrat Roman Houska.

Karel VRÁNA, redaktor: Můžete potvrdit, vyvrátit, že se toto, že se to týká skutečně výběrového řízení na pronájem městského parkoviště například?

Blanka KOSINOVÁ, tisková mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu: Já to nemohu potvrzovat, protože kauza je živá, ale nemohu to ani vyvrátit.

Karel VRÁNA, redaktor: Klíčovým svědkem v tomto případě je podnikatel Jan Šámal.

Jan ŠÁMAL, podnikatel: Příslib toho, že dostaneme veškerý parkoviště v centru v Chomutově, tak za to vlastně měla bejt požadovaná ta úplata těch dvě stě padesát tisíc korun. To mělo nějaký vazby na veškerý zastupitelstvo, radu, kterou vlastně říkal, že dokáže přes tu svoji stranu ČSSD zmanipulovat k tomu výhernímu tahu.

Karel VRÁNA, redaktor: Roman Houska není pro policii žádný nováček. Počátkem devadesátých let strávil nějaký čas ve vazbě pro podezření z vydírání. Během malé privatizace na Chomutovsku společně se svými kumpány údajně zastrašoval konkurenty. Krajský soud v Ústí nad Labem nakonec loni konstatoval, že se proces táhne příliš dlouho a řízení kvůli tomu zastavil. Zastrašování si prý užil i pan Šámal poté, co odmítl zaplatit za vítězství ve výběrovém řízení.

Jan ŠÁMAL, podnikatel: Následovalo to, že řekl, že vlastně se postará o to, abychom to výběrový řízení nevyhráli. Dále vlastně, že už si v tom Chomutově nějakým způsobem, že si nedokážu ani škrtnout. No, a po čase samozřejmě, když už to výběrový řízení proběhlo, tak následovaly nějaký esemesky s takovýma výhrůžnejma podtextama. Pak jsem samozřejmě zaznamenal ještě nějaký jiný, ještě takový, bych řekl, vazby, který byly spíš už takovýho výhrůžnějšího rázu, co se týkalo třeba mojí osoby a mýho podnikání přímo v Bílině.

Karel VRÁNA, redaktor: Můžete to specifikovat nebo o tom nechcete mluvit?

Jan ŠÁMAL, podnikatel: Nechci zatím o tom ani mluvit.

Karel VRÁNA, redaktor: Chtěli jsme, aby pan Houska na tato obvinění reagoval. Dobrý den, pane Housko, já mám prosbičku ...

Roman HOUSKA, člen KVV ČSSD v Ústí nad Labem: Já jsem na vás podal trestní oznámení, budu si stěžovat u šéfredaktora, prosím vás, opusťte tenhle ten pozemek, je to pozemek mojí matky, okamžitě ho opusťte.

Karel VRÁNA, redaktor: Jo dobře, no.

Roman HOUSKA, člen KVV ČSSD v Ústí nad Labem: Podal jsem na vás trestní oznámení ...

Karel VRÁNA, redaktor: Já jsem se vás chtěl jenom zeptat, já mám člověka, kterej, kterej ...

Roman HOUSKA, člen KVV ČSSD v Ústí nad Labem: Podal jsem na vás trestní oznámení, odejděte ...

Karel VRÁNA, redaktor: Já mám člověka, kterej tvrdí, že jste od něj vzal úplatek, mám to na kameru.

Roman HOUSKA, člen KVV ČSSD v Ústí nad Labem: Na toho jsem podal taky trestní oznámení a mám svědky na to, že je uplacenej. Vy jste uplacenej od pana Drbohlava, odejděte.

Karel VRÁNA, redaktor: Šetřeji vás i ..., policie vás šetří.

Roman HOUSKA, člen KVV ČSSD v Ústí nad Labem: Ne, nešetří mě vůbec nikdo. Vůbec nikdo, kdo mě šetří?

Karel VRÁNA, redaktor: ÚOOZ.

Roman HOUSKA, člen KVV ČSSD v Ústí nad Labem: Chcete zavolat důstojníka ÚOOZ, jestli mě šetří, chcete ho zavolat?

Karel VRÁNA, redaktor: Já jsem s nima mluvil, ano.

Roman HOUSKA, člen KVV ČSSD v Ústí nad Labem: Chcete ho zavolat, já vám ukážu zprávu od něj, jo? A vůbec se s váma bavit nebudu. Na vás jsem dal trestní oznámení, tak odejděte.

Blanka KOSINOVÁ, tisková mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu: Zcela vylučuji, že by někdo zavolal našemu pracovníkovi, aby náš pracovník někomu dalšímu potvrzoval, že ten člověk je nevinný, to jsou nestandardní postupy. A tak my nepracujeme.

Karel VRÁNA, redaktor: Vás oslovila policie v souvislosti s tím, že třeba vyšetřuje nějaké věci týkající se pana Housky?

Jan PIEGEL, člen severočeské ČSSD: Slíbil jsem, že o tom nebudu mluvit, ale už to bylo, stalo se to.

Karel VRÁNA, redaktor: Policie Romana Housku skutečně kvůli úplatkům prošetřuje. Nejlepší obrana je ale útok, proto na mě podal trestní oznámení. Prý jsem od jeho bývalého obchodního partnera vzal sto tisíc korun za to, že o Romanu Houskovi natočím negativní reportáž. Ale já si myslím, že jako fakt je to ve vašem zájmu to vysvětlit.

Roman HOUSKA, člen KVV ČSSD v Ústí nad Labem: Odejděte, já nic vysvětlovat nebudu. Vy jste uplacenej od pana Drbohlava, na to mám svědky, odejděte.

Karel VRÁNA, redaktor: Z běžného prověřování se stala kauza poté, když chtěl pan Houska proti mně použít falešného svědka. Ten měl podle Houskových instrukcí na policii vypovědět, že byl svědkem při domlouvání úplatku, jenže tentokrát se nakonec Houskovi vzepřel. V kolika případech vy jste svědčil ve prospěch pana Housky?

svědek: Asi dvakrát nebo třikrát jsem svědčil ve prospěch pana Housky.

Karel VRÁNA, redaktor: Bylo to pod nátlakem?

svědek: No, že by mě přímo vydíral, to ne, ale byly tam takový náznaky trošku takovýho domlouvání, že by se taky mohlo něco stát a tak dále.

Karel VRÁNA, redaktor: On vás žádal i o nějaké svědectví v případě reportáže České televize?

svědek: Dá se říct, že ano.

Karel VRÁNA, redaktor: Proč vy jste se rozhodl, že už prostě pro něj takto svědčit nebudete?

svědek: Protože vidím prostě, že to jsou složitý, že to jedna lež na druhou a jako nechci svědčit, abych křivě vypovídal, nebo měl prostě nějakej problém, protože byly to věci, který tak nebyly a nechci prostě se do toho zatahovat, protože mám problémy, ne problémy, ale mám strach o svoji rodinu, protože tam jsou takový různý tlaky.

Karel VRÁNA, redaktor: Stejnou taktiku a stejného svědka použil v případě chomutovského městského policisty. Když ho chtěl strážník v roce 2003 pokutovat, pan Houska do něj najel autem. Svědek mu u soudu potvrdil, že se strážníci chovali vulgárně a kopali mu do auta.

Jan MORAVEC, bývalý městský strážník v Chomutově: My jsme ho požádali jako každého jiného přestupce řidiče o prokázání totožnosti. On nedbal, prostě častoval nás vulgárními nadávkami, opravdu přesně teďkon už nedokážu říct po těch, já nevím, dvou a půl letech, přesně jakými slovy, že nám prostě nic ukazovat nebude a ať prostě ho neotravujeme. Nasedl do auta a pan Houska absolutně nedbal naše výzvy i jménem zákona, nastartoval auto, stočil kola a vlastně levým zadním kolem mi přejel nohu.

svědek: V tý době vlastně, když tady ten incident byl s tím městským strážníkem, já jsem shodou okolností v těch místech byl, ale já jsem potom pana Housku potkal asi za dva dny a říkal jsem mu, co se tam dělo. Já jsem to přímo neviděl. A pan Houska prostě, bavili jsme se tenkrát v tý době po těch třech /nesrozumitelné/, že tam byl problém se strážníkem, pak vlastně došlo tady k tomu konfliktu vlastně, že to potřeboval řešit u soudu, tak jsem se nechal trošku zmást jeho řečma a prostě svědčil jsem tam, aniž vlastně jsem viděl přímo ten akt, kterej se tam odehrál.

Oldřich CHODĚRA, advokát: Pokud někdo navádí jiného, aby křivě vypovídal u soudu, aby křivě svědčil a nezáleží na tom, jestli by svědčil v jeho prospěch nebo ve prospěch někoho jiného, potom dotyčnému hrozí trest odnětí svobody v trvání šesti měsíců až tří let.

Dluží Roman Houska 14 milionů Konsolidační agentuře? ČT, 14.1. 2008

Marek WOLLNER, moderátor: O významném severočeském sociálním demokratovi Romanu Houskovi jsme vás informovali loni v březnu. Tehdy si pan Houska najal falešného svědka proti našemu reportérovi. Nyní má další problém, musí vysvětlit vedení strany, proč před téměř pěti lety najel na chomutovského městského strážníka. Ale to není vše. Podle informací, které má Česká televize k dispozici, Roman Houska nesplatil Konsolidační bance čtrnáct milionů korun. Pokračuje Karel Vrána.

Karel VRÁNA, redaktor: Vlivný severočeský sociální demokrat a druh místopředsedkyně ČSSD Jany Vaňhové Roman Houska bude mít zřejmě brzy velké problémy. Předseda strany Jiří Paroubek po něm žádá vysvětlení, proč v říjnu 2003 autem najel na chomutovského městského strážníka.

Jan MORAVEC, bývalý městský strážník v Chomutově: My jsme ho požádali jako každého jiného přestupce řidiče o prokázání totožnosti. On nedbal, prostě častoval nás vulgárními nadávkami, opravdu přesně teďkon už nedokážu říct po těch, já nevím, dvou a půl letech, přesně jakými slovy, že nám prostě nic ukazovat nebude a ať prostě ho neotravujeme. Nasedl do auta a pan Houska absolutně nedbal naše výzvy i jménem zákona, nastartoval auto, stočil kola a vlastně levým zadním kolem mi přejel nohu.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD: Jestli někdo tvrdí, že je pan Houska obviněn policií a jestli probíhá soudní proces, no tak já nemůžu schovávat hlavu do písku.

Karel VRÁNA, redaktor: Ještě před rokem a půl se ale předseda ČSSD Romana Housky zastával.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/ /natočeno: podzim 2006/: Zatím je to jenom na bázi jedna paní povídala.

Karel VRÁNA, redaktor: Soud za napadení veřejného činitele dodnes trvá. Pan Houska v něm proti městskému strážníkovi využil falešného svědka.

svědek: Pan Houska prostě, bavili jsme se tenkrát v tý době po těch třech /nesrozumitelné/, že prostě tam měl problém se strážníkem, pak vlastně došlo tady k tomu konfliktu vlastně, že to potřeboval řešit u soudu, tak jsem se nechal trošku zmást jeho řečma a prostě svědčil jsem tam, aniž vlastně jsem viděl přímo ten akt, kterej se tam odehrál.

Karel VRÁNA, redaktor: V obdobných případech policie běžně obviněným odebírá zbrojní průkaz. Pan Houska ale i po čtyřech letech chodí ozbrojen. Přiznal to na listopadové konferenci ČSSD v Ústí nad Labem.

Petr NOVÁK, advokát: Pokud to byl útok na veřejného činitele se zbraní, protože útok na veřejného činitele autem je judikován jako útok se zbraní, pak by bylo podle mne, mého názoru na místě, aby policejní orgán tu zbraň zajistil a zajistil i zbrojní průkaz.

Karel VRÁNA, redaktor: Na to, proč pan Houska nadále chodí ozbrojen, jsme se chtěli zeptat také chomutovské policie.

Soňa PIVKOVÁ, mluvčí Okresního ředitelství PČR v Chomutově: Já k tomuto mohu pouze sdělit, že policie informace tohoto typu neposkytuje.

Karel VRÁNA, redaktor: Dobře, ale tady je člověk, který je obviněn z útoku na veřejného činitele. Tam je poměrně důležité, jestli on tu zbraň má, nebo nemá, protože to může províst znova nebo respektive i s tou zbraní, že jo.

Soňa PIVKOVÁ, mluvčí Okresního ředitelství PČR v Chomutově: Ze strany policie jako už víc k tomu se vyjadřovat nebudem.

Karel VRÁNA, redaktor: Dobře a my jsme tady před domem. Bylo by teda možné, kdyby vy jste ...

Soňa PIVKOVÁ, mluvčí Okresního ředitelství PČR v Chomutově: Ne, ne, ne, já jsem se s vaším kolegou domluvila, že vopravdu poskytneme jenom tuhle tu jedinou větu, že zkrátka tyhle informace neposkytnem.

Karel VRÁNA, redaktor: Útok na městského strážníka ale není jediným problémem sociálního demokrata pana Housky. Roman Houska před deseti lety vlastnil firmu Akita Plus. Firma zanikla za pozoruhodných okolností. V roce 1997 Akita koupila od firmy Canny areál na lukrativním pozemku na okraji Chomutova. Na pana Housku současně s areálem přešel i dluh vůči Konsolidační bance ve výši necelých čtrnácti milionů korun.

Jiří PEKÁREK, mluvčí České konsolidační agentury: V roce 97 společnost Canny uzavřela smlouvu o prodeji části podniku se společní Akita Plus. Tím pádem přešel majetek této společnosti na tuto firmu a novým dlužníkem Konsolidační banky se stala Akita Plus.

Karel VRÁNA, redaktor: V květnu následujícího roku prodala Akita Plus zastoupená Romanem Houskou pozemek firmě Globus za zhruba sedmdesát čtyři milionů korun. Roman Houska měl tedy dost peněz, aby dluh Konsolidační bance uhradil. To ale neudělal.

Jiří PEKÁREK, mluvčí České konsolidační agentury: Konsolidační banka přistoupila z kraje roku 1999 k podání žaloby ke Krajskému soudu v Plzni o zaplacení dlužné částky, která v té době činila přibližně třináct celých osm milionů korun plus příslušenství.

Karel VRÁNA, redaktor: Do konce září 1998 byly všechny peníze z účtu firmy Akita Plus vybrány v hotovosti. Dvacátého osmého září pak pan Houska převedl vytunelovanou firmu na jistého Alana Poláka a sám se nechal vymazat z obchodního rejstříku. Pan Polák podle všeho posloužil jako bílý kůň.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD: Tak podívejte, já informace tohoto druhu nemám, samozřejmě pokud by se to prokázalo, tak bych především od něj potřeboval nějaké vyjádření.

Karel VRÁNA, redaktor: Pokusili jsme se najít Alana Poláka, který ve vedení zruinované firmy Akita Plus Romana Housku vystřídal. Proto jsme navštívili sídlo firmy v Ejpovicích u Plzně.

Dobrý den, já hledám pana Alana Poláka.

matka Alana Poláka: No co by tady dělal?

Karel VRÁNA, redaktor: My jenom hledáme Alana Poláka. Já bych s ním potřeboval mluvit.

matka Alana Poláka: No, tak hledejte pana Poláka. Tady je dům, kterej je na spadnutí. Já tady bohužel jsem jenom takhle. A vůbec to ...

Karel VRÁNA, redaktor: A vy víte, kde bych ho našel teda?

matka Alana Poláka: No nevím, já ho vůbec nepotřebuju. A koukejte to zavřít.

Karel VRÁNA, redaktor: A našel bych ho třeba v Praze nebo někde?

matka Alana Poláka: Já vám říkám, že vůbec já jsem ho už vod června neviděla.

Karel VRÁNA, redaktor: Pochopitelně že jsme se pokusili oslovit i pana Housku. Roman Houska ale nebral telefony, neotvíral doma, nebyl k zastižení ve své kanceláři a nereagoval ani na e-maily a textové zprávy. Dokonce nedorazil ani na setkání občanů s představiteli ČSSD v nedalekém Klášterci nad Ohří. Když jsme ho v jiné kauze oslovili vloni na podzim, reagoval daleko sebevědoměji.
Já mám prosbičku ...

Roman HOUSKA, člen KVV ČSSD v Ústí nad Labem: Já jsem na vás podal trestní oznámení, budu si stěžovat u šéfredaktora, prosím vás, opusťte tenhle ten pozemek, je to pozemek mojí matky, okamžitě ho opusťte.

Karel VRÁNA, redaktor: Jo dobře, no.

Roman HOUSKA, člen KVV ČSSD v Ústí nad Labem: Podal jsem na vás trestní oznámení ...

Karel VRÁNA, redaktor: Já jsem se vás chtěl jenom zeptat, já mám člověka, kterej, kterej ...

Roman HOUSKA, člen KVV ČSSD v Ústí nad Labem: Podívejte, podal jsem na vás trestní oznámení, odejděte ...

Karel VRÁNA, redaktor: Já mám člověka, kterej tvrdí, že jste od něj vzal úplatek, mám to na kameru.

Roman HOUSKA, člen KVV ČSSD v Ústí nad Labem: Na toho jsem podal taky trestní oznámení a mám svědky na to, že je uplacenej. Vy jste uplacenej od pana Drbohlava, odejděte.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD: V té jedné věci, o které jsem hovořil, to je ta, to ublížení na zdraví, tak ty věci si ověřuji. Ale myslím si, že do té doby, než se ty věci vyjasní, měl by se asi vyjádřit ke všem dalším. To znamená, jestli je to, jestli jsou to pohádky, nebo jestli na tom něco je. No, tak asi by měl být tak trošku stranou.

Více:
Paroubek všem na severu nevoní. Hrozí mu trestní oznámení za pomluvu

Paroubek: Generálka na sjezd ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě