Topolánek skončil kvůli svým řečem, Vondra se zatím drží

20.02.2011 14:54

Mirek Topolánek musel kvůli svým mediálním projevům opustit místo předsedy vlády. Ministr obrany Alexandr Vondra je v mnohem horší situaci. Čelí podezření, že stát připravil téměř o čtvrt miliardy. Na svém místě zatím zůstává.

Topolánek skončil kvůli svým řečem, Vondra se zatím drží

Ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek pod jehož rezort patří Finanční analytický útvar (FAÚ), jež začal šetřit podivné finanční stransakce v souvislosti s firmou ProMoPro, jíž úřad vlády vyplatil za služby spojené s organizací českého předsednictví Unii půl miliardy korun, hovoří v souvislosti se zakázkou pro ProMoPro o nestandardní zlodějně. Důsledně však odmítá, že by kontrola a zjištění byly motivovány politicky.

Sledujeme Kauzu Vondra

Zajímavé je, že ke kauze ministra obrany Alexandra Vondry se nikdo z politiků koalice nechce vyjadřovat. Členové ODS mlčí, dokonc i ti, kteří jsou jinak k médiím velmi ochotní a vstřícní. Na dotaz zaslaný sms zprávou nereagoval ani premiér a předseda ODS Petr Nečas, ani předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Kauza s Vondrou se bude řešit na výkonné radě ODS

Premiér by jej měl odvolat

Kalousek své řekl, nikdo z ODS ani VV, nic nepustí. Velmi stručně a obezřetně se vyjádřil jen ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Já věřím a doufám, že se prokáže, že Saša Vondra je čistý," řekl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg. S Vondrou jej pojí dlouholeté přátelství, ještě z dob disentu před rokem 1989.

Na druhou stranu byli ochotni srovnat odchod Mirka Topolánka s případem Alexandra Vondry představitelé opozice. „Je to podle mě mnohem vážnější problém než u Topolánka. Ten si jenom nedával pozor na pusu. Premiér by měl Vondru odvolat. Vypadá to, že státu ukradli stovky milionů," řekl ParlamentnímListům.cz středočeský hejtman a kandidát na místopředsedu ČSSD David Rath.

Je to jako Čunek nebo Drobil

"Nechci srovnávat případy Topolánka a Vondry. Jsou to podle mě dva rozdílné příběhy. Jeden vypovídá o hodnotách bývalého premiéra, druhý přinejmenším o manažerském selhání místopředsedy vlády. Podezření a následky jednání a opomenutí pana Vondry jsou zásadní a rezignace by byla jediným správným řešením. Už nikdy totiž nejde panu Vondrovi jako vrcholnému politikovi důvěřovat," míní stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc.

„Vondrova kauza má spíš než k Topolánkovi blíže k Čunkovi nebo Drobilovi.Nevhodné a nešikovné výroky Mirka Topolánka byly spíš záminkou k jeho odvolání a rozhodly zákulisní faktory," tvrdí pak poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Právě Mirek Topolánek, který po odchodu z vysoké politiky s médii příliš nekomunikuje, v poslední době několikrát vystoupil s prohlášením, že za organizací a financováním českého předsednictví EU v první polovině roku 2009 byl odpovědný Alexandr Vondra a musel o fakturách vědět. Měl by tak z kauzy vyvodit politickou odpovědnost. Topolánek přímo řekl, že v případě Vondry "nepadlo, komu padnout mělo".

Podrobněji: Bratři "Topol" a "Kalous" jdou spolu po Vondrovi. Paroubka to baví

Sledovali jsme Kauzu Drobil

Psali jsme:
Vondra s Dobešem musí skončit, křičí ČSSD
Známý majitele ProMoPra Veverka: Kalousek ví víc než já

V kauze ProMoPro je další podezřelá 70ti milionová transakce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…