Rath spor s náměstkem prý nemá. Krize na hejtmanství zažehnána

21.02.2011 18:59

Spor mezi středočeským hejtmanem Davidem Rathem a jeho náměstkem je prý pouze mediální konstrukcí. Rath v pondělí uvedl, že náměstek Robin Povšík sice nebyl tak aktivní, jak by si on sám představoval, celá věc se prý ale už vysvětlila.

Rath spor s náměstkem prý nemá. Krize na hejtmanství  zažehnána

Středočeský hejtman David Rath tvrdí, že nemá se svým náměstkem pro dopravu Robinem Povšíkem (oba ČSSD) žádný spor, pouze prý za něj musel začít plnit některé úkoly. V pondělí to řekl novinářům.

Povšík: Rada jako armáda?

Reagoval tak na informace Mladé fronty Dnes, že se Povšík otevřeně staví proti současné koncepci týkající se autobusové dopravy. Náměstek podle listu označil nynější rušení autobusových spojů za příliš drastické a prohlásil, že si v krajské radě připadá jako v armádě. 

Podstatou sporu je podle Povšíka to, jak se Rath snaží své názory v radě prosazovat silou. "Já už nechci být v područí. U nás v radě se velí a nediskutuje. Něco takového do řízení kraje nepatří, nejsme přece v armádě," řekl Povšík dnešní MfD. Podobně hovořil už před časem i hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Zdeněk Seidl. Oba přitom zdůrazňují, že jsou zapřisáhlými sociálními demokraty, kteří vědí, co je to loajalita. 

Rath ustupuje: Povšík prý nebyl "úplně aktivní"

"Pan náměstek Povšík podle našeho soudu nebyl úplně aktivní v realizaci usnesení zastupitelstva a rady kraje týkající se rozpočtu veřejné dopravy," uvedl dnes Rath. Připomněl, že hejtmanství dostalo na letošek od vlády méně peněz a muselo škrtat v každé kapitole. Na dopravu je přitom o 180 milionů korun méně. 

Rath tvrdí, že kdyby nezasáhl, hrozilo, že se financování dopravy propadne do velkého deficitu. "Musel jsem nakonec do toho vstoupit já, byť jsem z toho žádnou radost neměl, a s odborem dopravy hledat urychlené řešení této dost nepříjemné situace," dodal. Výsledkem bylo zdražení jízdného a rušení některých spojů. 

Starostové si servítky neberou

Kroky kraje kritizuje řada starostů. Tvrdí, že rušení řady spojů je zbytečné a doplácejí na ně nejchudší lidé, kteří jsou na hromadné dopravě závislí. Také Povšíkovi se podle MfD zdá nynější rušení spojů příliš drastické, stačilo by prý menší. Nelíbí se mu ani Rathovy výhrůžky, že ukončí spolupráci s organizátorem příměstské dopravy Ropidem, a ani styl, s jakým kraj vede jednání se středočeskými starosty.

Více čtěte:

Pan Bárta? Kdepak, na Kalouska nemá, směje se Rath
Rath nazval Kalouska opilcem, zaplatí pokutu. Totalita, zlobí se Rath

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…