Lanýže nezdraží, poručil Brusel. Rath se těší, budou hody

22.02.2011 5:24

Občané České republiky mají štěstí. Většina potravin se sice zdraží, zvýšení cen se však nedotkne lanýžů. A to ani bílých, ani černých. Je to opravdu dobrá zpráva. Daň z přidané hodnoty na lanýže zůstane stejná, neboť Evropská unie považuje tuto pod zemí rostoucí houbu za jednu ze základních potravin. Tuto zprávu ocenila i řada českých politiků.

Lanýže nezdraží, poručil Brusel. Rath se těší, budou hody

Lanýže nejsou zrovna levnou potravinou, takže to, že jejich cena neporoste, ocení především slabší příjmové vrtsvy. Například největší lanýž, který byl nalezen v posledních letech v Piemontu, dosahoval váhy 1,5 kg a byl vydražen za rekordní cenu 330 tisíc dolarů (přibližně 5 miliónů korun) v aukci probíhající zároveň v Macau, Hong Kongu a Florencii.

Vidím se vrhne na lanýže

Nejvzácnější bílé lanýže se nalézají hlavně v severní Itálii, nejvíce ceněné a nejchutnější pak u města Alba. Jejich velikost sahá až do průměru 12 cm. Trh v Albě má nejvíce práce od října do listopadu, kdy tyto lanýže mají nejintenzívnější vůni. Cena kilogramu nejvzácnějšího druhu Tuber magnatum se pohybuje od 2000 do 4000 EUR (přibližně 50 až 100 tisíc korun).

„Dosud jsem s touto pochutinou neměl žádné zkušenosti. Avšak po tomto - opět jako vždy - moudrém rozhodnutí bruselské Rady nejmoudřejších z moudrých, se vrhnu do lanýžů po hlavě a nahradím jimi vepřové a hovězí. Ať žije lanýžové obžerství pod vlídným a milým dohledem unijních byrokratů. Sláva jim i lanýžům," sdělil nadšeně serveru ParlamentníListy.cz poslanec za ODS Jan Vidím.

Zato místopředseda a senátor ČSSD Zděnek Škromach lanýže nejí. „U nás na Hodonínsku zřejmě nerostou. Já jenom doufám, že tím, že je nekonzumuji, neporušuji nějaký unijní předpis," nešetřil ironií Škromach.

I Rath je šťastný. Lanýže "konzumuje" po kilech

Milovníkem lanýžů je podle všeho středočeský hejtman David Rath. „Lepší zprávu, že na lanýže nebude zvýšena DPH, jsem už dlouho neslyšel. Snad od abdikace Gustava Husáka. Běžně jím tak kilo denně a považuji je za naprosto základní potravinu," zavtipkoval pro ParlamentníListy.cz Rath.

Spokojená je pak i předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková. „Moje spotřeba lanýžů je nulová, ale velmi mě těší, že nepůjdou do vyšší kategorie DPH," prozradila redakci Bobošíková.

Zvýšení DPH vynese šedesát miliard do státní kasy

Pokrok nezastavíš. Do roku 1989 se zdražování říkalo úprava cen, nyní se schová za sjednocenou výši daně z přidané hodnoty. Na té se coby zdroje financování penzijní reformy dohodli ekonomičtí ministři. Nově by DPH mělo být ve výši dvaceti procent téměř na všechno, poloviční sazba zůstane zachována jen výjimkám jako je mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu.

Ministr dopravy a faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta zdražení potravin vidí vlastně v pozitivním duchu. Téměř jako příležitost k napravení stravovacích návyků a zlepšení statistiky obézních lidí v Česku. Jak jinak si totiž vysvětlit jeho slova, která nedávno pronesl v rozhovoru ČT24: „Pro všechny občany máme základní balíček potravin, který je o plnohodnotné stravě i o zdravé stravě. Přeci jen jsme nejotylejší národ Evropy." Dále také dodal, že ryby, zelenina a další „zdravé potraviny" nezasáhne taková vlna zdražování, takže lidé jim budou moct holdovat bez omezení.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…