Langer se o ministerskou prádelnu prý živě zajímal

02.03.2011 10:08

Exministr vnitra Ivan Langer (ODS) dosud tvrdil, že o zakázce na praní špinavého textilu ministerstva vnitra, kterou získal jeho známý, olomoucký podnikatel Tomáš Paclík, nic nevěděl. Jenže interní dokument, který se podařilo získat Hospodářským novinám (HN) potvrzuje údajně pravý opak.

Langer se o ministerskou prádelnu prý živě zajímal

Ivan Langer o prodeji lukrativního areálu, v němž se pralo prádlo vnitra, podle HN musel vědět. Dokazuje to například fakt, že podepsal v listopadu 2007 dokument s názvem Informace pro ministra vnitra ve věci prodeje podniku oděvních a servisních služeb Kolín.

Podřízení mu v něm na třech stránkách popsali, jak chtějí areál prodat. A Langer podle HN musel dokument číst, neboť pod něj připsal:„Proč přes KPMG?"

Agentura KPMG přitom zprostředkovávala prodej areálu a inkasovala za to jeden milion korun.

Exministr Langer, jenž je i bez oficiální stranické funkce stále považován za zákulisního stratéga ODS, ale deníku před měsícem k prádelně tvrdil: „Samotný prodej realizovalo Zařízení služeb spadající pod tehdejší náměstkyni pro ekonomiku. Z pohledu realizace tedy šlo o rozhodování na třetím stupni řízení ministerstva."

Langer: Ty přízemní fámy se mně dotýkají

Také prý zmínil, že zásadně odmítá spekulace o tom, že by jakýmkoli způsobem do této věci zasahoval či ji nějak ovlivňoval. „Osobně se mě dotýkají fámy tak přízemního charakteru," uvedl.

LN k případu uvádějí, že není možné zjistit, co přesně se Langerovi na zprostředkovatelství nelíbilo. HN se prý dva dny pokoušely získat Langerovo vyjádření, ale bezúspěšně.

Deník však poznamenává, že ona poznámka nic nedokazuje, tedy ani to, že by intervenoval ve prospěch svého známého Paclíka. Ostatně jeho firma vznikla o pár týdnů později - v lednu 2008.

Podle HN je ale divné, že firma Paclíka neměla žádnou historii, přesto jí vnitro chtělo areál prodat společně s provozem prádelny. Odprodej budovy sice nakonec zatrhlo ministerstvo financí, Paclík však získal tříletou smlouvu na praní resortního prádla. „Pro Paclíkovu společnost to byl i tak výhodný obchod: prala za dvojnásobek cen běžných na trhu a za necelé tři roky vydělala 54 miliónů korun," dodaly Hospodářské noviny.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…