Jankovského firmu mají v hledáčku detektivové. Kvůli zakázce od IKEMu

02.03.2011 13:24

Ač se ministr dopravy Kamil Jankovský (VV) podezření ze střetu zájmů brání, podle detektivů i některých členů opozice není věc zdaleka tak jasná, jak tvrdí.

Jankovského firmu mají v hledáčku detektivové. Kvůli zakázce od IKEMu

Rodinná firma šéfa resortu pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) získala loni od Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) zakázku za 20 milionů. Právě jejím zadáním se nyní zabývají detektivové z protikorupční policie.

Zakázka pro společnost Phar Service, kterou po volbách do Sněmovny převzal Jankovského syn, díky čemuž zvýšila svůj obrat, se podle serveru iDNES.cz týkala stavby hybridního operačního sálu právě v IKEMu.

Jankovský obchod za Phar Service uzavřel pouhý  jeden den poté, co byl nominován do vlády Petra Nečase (ODS).

K tématu: Jankovský navrhuje zveřejnit smlouvy k zakázkám nad půl milionu korun 

Je to nesmysl, říká ministr

Jankovský ale nyní jakýkoliv střet zájmů odmítá. "O tu zakázku jsem žádal v době, kdy jsem vůbec nevěděl, že budu ministrem. A je nesmysl, že by z mé účasti ve vládě firma profitovala," vysvětlil deníku Právo s tím, že do soutěže o zakázku se jeho firma přihlásila ještě před volbami.

V té době byl většinovým vlastníkem právě on, působil navíc jako předseda představenstva. O několik dní později pak vedení společnosti předal synovi.

Zimola žádá vysvětlení

Opozici takové vysvětlení nestačí. "Apeluji na ministra Jankovského, aby tyto vážné informace o podivných zakázkách okamžitě vysvětlil na základě jasných faktů, nikoli neustálým opakováním svého vlastnického vyvázání se z firmy," prohlásil stínový ministr pro místní rozvoj Jiří Zimola (ČSSD).

Zakázku za 20 milionů Jankovského rodinná firma navíc nezískala ve standardním tendru, ale v tzv. zúženém řízení. V něm se vybírá pouze z pěti předem oslovených firem.

V srpnu přitom získala rodinná firma už pod vedením Jankovského syna tři další zakázky. Osmimilionovou objednávku od Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a další dva kontrakty od IKEMu.

Více čtěte:

Zimola: Pokud Jankovský podezření z klientelismu nevyvrátí, musí rezignovat

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…