Nejbohatší Čech definitivně opustil CME. Akcie koupil Time Warner

03.03.2011 13:34

Společnost Petra Kellnera Testora Limited prodala svůj zbývající podíl v CME, která v České republice provozuje televizi Nova. Jednalo se o 5,5 procenta, za něž kupující zaplatil v přepočtu přes jednu miliardu korun, informuje iHNed.cz.

Nejbohatší Čech definitivně opustil CME. Akcie koupil Time Warner

Společnost Testora Limited, za kterou stojí nejbohatší Čech Petr Kellner, prodala svůj zbývající podíl v CME. Kupcem se stala americká mediální skupina Time Warner, která tím zvýšila svoji majetkovou účast. Za v přepočtu jednu miliardu korun navýšila svůj podíl o 5,5 procenta na necelých 31 procent, uvádí iHNed.cz.

Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze. „S ohledem na fakt, že na americkém trhu bylo ve středu zobchodováno pouze 330 tisíc akcií, musel obchod proběhnout mimo trh. Prodejcem mohl být některý z velkých fondů, který vlastní více než 5 procent podíl CETV," uvedl Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance.

Kellner získal svůj podíl v CME už před devíti lety

Podle informací iHNed.cz prodávala společnost Testora Limited, která akcie v květnu 2005 převzala od investiční společnosti PPF (Cyprus) vlastněné Petrem Kellnerem. Ten přitom svůj podíl v CME získal už v roce 2002, kdy byla TV Nova prodána společnosti CET 21.

„Počet akcií, které nakoupil Time Warner, odpovídá na jednotky počtu akcií, které držela ke konci ledna Testora Limited, tehdy třetí největší podílník. Je tedy nasnadě, že prodejcem byla právě tato společnost," komentoval transakci Pavel Ryska ze společnosti Atlantik FT. Při ceně 18,45 dolaru za akcii (v přepočtu 340,50 Kč) se tak objem celé transakce dostal nad 60 milionů dolarů.

Kromě Novy provozuje společnost televize ještě v dalších pěti evropských zemích

Brzy po transakci reagovaly akcie CME hned v úvodu obchodování na pražské burze až osmiprocentním růstem a na krátkou chvíli se dostaly i nad 360 Kč za akcii. CME působí na mediálních trzích v šesti evropských zemích. Kromě České republiky, kde skupina provozuje TV Nova, je to Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Chorvatsko a Slovinsko.

K věci:

Ředitel ČT Janeček v ohrožení. Nahradit ho může exšéf Novy 

Jak se vyhazuje z Novy? Zamknou vám dveře a seberou auto 

Boháč Kellner zlanařil Bezděka, experta na důchodovou reformu 

Foto: nova.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…